SEGRE

SALUT PARLAMENT

Andorra obliga per llei els ciutadans a donar òrgans

Hauran de deixar constància explícita de la seua oposició || El Govern garanteix l’anonimat per als donants i els receptors

Una sessió ordinària del parlament andorrà.

Una sessió ordinària del parlament andorrà.CONSELL GENERAL D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General d’Andorra ha donat llum verda aquesta setmana a la llei per la qual els andorrans difunts seran donants d’òrgans si no deixen constància explícita de la seua oposició o si la seua família no s’hi oposa. Així, s’ha aprovat de manera pràcticament unànime la primera llei que regula al Principat la donació d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang. És una mesura que permetrà que hi hagi al país “un elevat nombre de donacions”, segons va defensar el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. La llei garanteix la protecció de la identitat tant dels donants com dels receptors i obre també “noves fonts de negoci” dins del sector sanitari, sobretot el biotecnològic, ja que regula la utilització i fabricació de medicaments de teràpia avançada, va informar el ministre. Quan el text entri en vigor, es treballarà per tancar convenis amb països veïns per poder cooperar en les necessitats d’òrgans i teixits dels pacients. La llei s’ha aprovat amb un únic vot en contra, el del conseller de Progressistes d’Andorra, Víctor Naudi, perquè considera “un atemptat a la llibertat individual” que tots els ciutadans siguin donants per defecte. La resta de les forces polítiques s’han mostrat a favor, perquè situa Andorra en una posició de lideratge dins d’Europa en matèria de legislació relacionada amb donacions i trasplantaments d’òrgans, segons va destacar el conseller de Liberals d’Andorra, Ferran Costa. Per la seua part, el Partit Socialdemòcrata va lamentar únicament que el text legislatiu no prevegi el reemborsament de totes les despeses tant dels pacients −en cas que hagin de desplaçar-se fora del país− com dels mateixos donants.

El Govern d’Andorra té previst treballar amb l’objectiu de tancar convenis amb països propers per tal de fomentar la col·laboració per suplir les necessitats d’òrgans i teixits corporals dels pacients. Encara que aquesta mesura haurà d’esperar que la llei aprovada aquesta setmana entri en vigor. D’altra banda, el parlament del Principat també ha aprovat una llei que permetrà l’entrada de capital estranger en els clubs esportius del Principat d’Andorra.

tracking