SEGRE

TECNOLOGIA LLARS

Auge dels compradors 'online'

Més del 58% dels lleidatans han utilitzat alguna vegada internet per comprar, el doble que fa deu anys || Segons Idescat, el 28% de la població no utilitza el correu electrònic de forma habitual

Imatge d’arxiu d’una usuària fent servir un ordinador.

Imatge d’arxiu d’una usuària fent servir un ordinador.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Que passem molt de temps connectats a la xarxa és una realitat. I una prova d’això és que cada vegada dediquem més temps a les compres virtuals en detriment de les físiques. En l’última dècada, el nombre de lleidatans que ha pujat al tren de les compres per internet ha experimentat un brutal augment. Segons les últimes dades publicades per l’Idescat, que corresponen a l’Enquesta sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), el 2017 més del 58% dels lleidatans d’entre 16 i 74 anys asseguren que han utilitzat alguna vegada internet per comprar. Una xifra lleugerament més alta en el cas de les comarques del Pirineu, del 58,5%, que al pla, del 57,9%. Per comarques, la Val d’Aran és la que més compradors virtuals registra a la província, amb un 60,1%, mentre que la Noguera i l’Urgell se situen a la cua, amb el 54,9%. En només dos anys, la xifra de lleidatans que compren per internet ha augmentat gairebé vuit punts, encara que es manté per sota de la mitjana catalana. En l’última dècada, les compres per internet s’han duplicat a les comarques de Ponent.

Una altra dada que reflecteix l’enquesta és que, malgrat que l’ús del mòbil està pràcticament estès a qualsevol llar, prop d’un 28 per cent dels lleidatans no utilitzen el correu electrònic, almenys no de forma habitual. La província compleix pels pèls la mitjana europea (72 per cent) en l’ús habitual de l’e-mail. Segons Idescat, Aran és la comarca lleidatana on hi ha més usuaris del correu electrònic, amb el 74,3% de la població, mentre que el Pallars Sobirà es manté a l’últim lloc, amb el 69,4%.

A la província, vuit de cada deu llars disposa d’almenys un ordinador, davant del 65,8% de fa deu anys. Al 96% dels habitatges hi ha un mòbil i el 80,5% disposa de connexió a internet de banda ampla.

LES CLAUS

  • Augmenta l’ús d’internet. Segons l’enquesta, elaborada entre 3.150 catalans de més de 16 anys, les comarques de Girona i de Ponent són els àmbits on més s’ha incrementat l’ús d’internet l’any 2017, en concret cinc punts més que el 2015, ja que un 85 i un 83,8% dels seus habitants, respectivament, utilitzen la xarxa.
  • Mòbil omnipresent. Al 96% de les llars lleidatanes hi ha almenys un mòbil. A Catalunya, el 42,4% dels habitatges tenien dos mòbils i un 16,6%, a partir de quatre. Quant a les tauletes digitals, són presents al 54% de les llars catalanes.
  • Problemes amb la xarxa. Són més habituals als municipis del Pirineu lleidatà. Segons Idescat, el 35,5 per cent de les llars d’aquest àmbit geogràfic han tingut incidències amb el seu proveïdor d’Internet, el percentatge més gran de Catalunya. En el cas del pla, és del 26,5%.
  • Viatges, reserves i pagaments. A Catalunya, durant l’any passat, vuit de cada deu persones d’entre 16 i 74 anys van utilitzar internet i, d’aquestes, el 54,4% ho va fer per buscar informació relacionada amb la planificació de viatges, el 48,2% per fer reserves i el 46,1% per realitzar pagaments.  
tracking