SEGRE

HISTÒRIA URGELL

Música al refugi de l'església d'Agramunt

Per recordar el 80 aniversari dels bombardejos de la Guerra Civil || Acte de la Coral d’Avui amb nadales i testimonis

La Coral d’Avui va cantar nadales i va llegir fragments de testimonis al refugi de l’església.

La Coral d’Avui va cantar nadales i va llegir fragments de testimonis al refugi de l’església.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Coral d’Avui d’Agramunt va organitzar ahir un senzill però emotiu acte per recordar els intensos bombardejos que va patir el municipi fa vuitanta anys amb la Guerra Civil. L’acció, que va aconseguir omplir de públic el refugi antiaeri de l’església de Santa Maria, va combinar la lectura de fragments de testimonis dels fets, des dels artistes Josep Guinovart i Guillem Viladot a altres veïns, amb la cantada de quatre nadales.

La directora en funcions de la coral, Dolors Ricart, va explicar que l’objectiu era que “vuit dècades després, els veïns d’Agramunt retornessin al refugi per reviure el que van patir els nostres avantpassats”. Ricart va afegir que ho van fer combinant “el silenci i la música, com a eina de comunicació i de sensibilització.” Finalment, va condemnar els atacs i va indicar que “la guerra no està mai justificada”.

L’objectiu va ser tornar al lloc on els veïns van haver de refugiar-se dels bombardejos

Agramunt va ser bombardejada una vintena d’ocasions, entre els dies 5 d’abril del 1938 i el 13 de gener del 1939, si bé la majoria dels atacs es van concentrar en les festes de Nadal. Concretament, va ser bombardejada els dies 26, 27, 30 i 31 de desembre i 2, 3, 4, 5, 6 i 7 de gener, i el més destructiu de tots va ser el del dia de Cap d’Any i el més mortífer, el primer (5 d’abril), quan la població encara no estava preparada. També hi va haver bombardejos els dies 30 de maig, 11, 12 i 13 de gener. El refugi antiaeri de l’església romànica de Santa Maria d’Agramunt es va construir entre els mesos de juny i desembre del 1938.

Es va restaurar l’any 2009 i des d’aleshores és visitable. Altres refugis que es van construir i que encara es conserven són el punt d’observació de la DECA (Defensa Especial Contra Aeronaus) i el búnquer de transmissions de Cal Borges, els dos privats; el camp d’aviació i també es va utilitzar el Pou de Gel.

tracking