SEGRE

TEMPS CLIMATOLOGIA

La boira es quedarà a Lleida fins a final d'any

Aquest fenomen meteorològic provoca que les màximes i mínimes s’igualin || Lleida pot acumular una mitjana de 18 dies sense sol al desembre

Imatge de la boira a la conca de Tremp presa el dia 25 des del port de Montllobar.

Imatge de la boira a la conca de Tremp presa el dia 25 des del port de Montllobar.JORDI PERÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels fenòmens meteorològics més típics de les terres de Lleida és sens dubte la boira hivernal. I més durant aquestes dates nadalenques en les quals la capital del Segrià fa gairebé una setmana que no veu la llum del sol.

La boira es produeix per la presència de núvols molt baixos, gairebé a nivell de terra, que són conformats per petites partícules d’aigua en suspensió. Aquesta situació es genera en etapes anticiclòniques com a conseqüència de l’evaporació de la humitat de terra que, quan puja l’aire humit, es refreda i es condensa formant aquests núvols especialment baixos.

Segons el meteoròleg Oleguer Vilella, les temperatures habituals en aquestes dates a la ciutat de Lleida ronden els dos graus negatius a la nit i la matinada i els 8 o 10 positius durant la resta el dia. I és la boira, explica, la que provoca que aquesta diferència de temperatura entre la màxima i la mínima, denominada amplitud tèrmica, es redueixi fins a pràcticament igualar-se i deixant-la entre els 7 i els 4 graus. “Aquesta amplitud tèrmica tan estreta generada per la boira provoca que les persones no notem cap diferència de temperatura durant els matins i el migdia, amb la qual cosa la sensació de fred és molt més intensa”, va recalcar Vilella. Respecte a la sensació tèrmica, va assegurar que una humitat relativa alta provocada per la boira sumada les baixes temperatures dóna com a resultat una percepció del fred molt més forta del que realment és.

Al desembre, Lleida pot acumular fins a 18 dies sense que llueixi la llum del sol. El següent mes amb més boira és el gener amb 15 dies, segons una mitjana elaborada durant els últims 80 anys.

No es preveuen canvis en aquesta darrera setmana de l’any Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) l’última setmana del 2018 estarà marcada per un temps estable i les temperatures fregaran els 20 ºC de màxima en algunes zones d’Espanya. Tanmateix, la boira provocarà la baixada dels termòmetres en altres zones, i les pluges tornaran el cap de setmana, tot i que de forma feble, al nord i sud-est. A Lleida es preveu que les màximes rondin els 7 graus i les mínimes, els 0.

tracking