SEGRE

ATENCIÓ ADDICCIONS

Projecte Home atén vuitanta persones en un any a Lleida

Per cocaïna i alcohol, sobretot, i obre un nou centre a Balaguer

El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, al centre, ahir a Barcelona.

El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, al centre, ahir a Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG Projecte Home ha atès vuitanta persones en el que va d’any a la província de Lleida per addiccions, amb la cocaïna i l’alcohol com les principals problemàtiques. L’entitat ha obert aquest any un nou centre d’atenció a Balaguer, que s’afegeix al que ja té a Tremp, i amb el qual preveu donar un servei més significatiu a la demarcació. Aquest any, en el conjunt de Catalunya, han atès més de 2.000 persones.

L’ONG va alertar ahir de l’abús l’alcohol durant les festes nadalenques, la principal causa d’atenció en el 39% dels casos que han arribat als centres catalans aquest any.

Segons el director de l’entitat, Oriol Esculies, aquestes dates són un dels moments “més crítics” de l’any per als que ja beuen de forma habitual perquè “poden passar d’un consum de risc a un de problemàtic”.

Els problemes més comunes associacions a l’alcohol són les recaigudes, intoxicacions etíliques, accidents de trànsit, conflictes familiars, abusos i actes violents o d’incivisme.

El 2018, quatre de cada deu atesos a Projecte Home han demanat ajuda per alcohol com a problema principal. Tanmateix, hi ha casos, tant d’adults com menors, que estan en tractament per addicció a la cocaïna o joc patològic que també abusen de l’alcohol.

Davant de les facilitats dels menors per aconseguir begudes alcohòliques, l’ONG demana a les administracions accelerar mesures, com per exemple l’aprovació de la llei d’Alcohol, per desincentivar el consum limitant la publicitat, incrementar els impostos o evitar que algú pugui subministrar directament alcohol als menors, a banda d’una prevenció més important des de les escoles.

L’entitat recorda que l’alcoholisme és una de les addiccions més difícils de superar i assenyala que, segons l’Observatori Projecte Home 2017, de mitjana passen 29 anys des de l’inici del consum d’alcohol fins a començar el tractament, quan la mitjana de drogues com la cocaïna és de 16 anys o del cànnabis, de 12.

Segons l’enquesta Estudes 2016-2017, el 75,6% dels estudiants d’entre 14 i 18 anys admet haver consumit alcohol l’últim any. S’estima que a Espanya hi ha 1,5 milions de persones amb un consum problemàtic d’alcohol.

tracking