SEGRE

OBITUARI MÚSICA

Mor Moncho, el rei del bolero, a l'edat de 78 anys

Diversos artistes anaven a homenatjar-lo el 14 de gener a Barcelona || Va ingressar el Nadal per una parada cardiorespiratòria

Ramon Calabuch ‘Moncho’.

Ramon Calabuch ‘Moncho’.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cantant de boleros Ramon Calabuch Bastida, conegut com Moncho, va morir ahir al matí als 78 anys a l’Hospital de Mataró.

El cantant estava ingressat des del 25 de desembre passat per una parada cardiorespiratòria. La seua mort es produeix pocs dies abans del concert d’homenatge que diversos artistes tenien previst oferir-li el 14 de gener vinent a l’Auditori de Barcelona.

Moncho va nàixer a Barcelona l’any 1940 i va tenir una llarga carrera en la qual va destacar com a cantant de boleros, encara que també va conrear altres gèneres.

Al llarg de la seua vida va actuar al costat de grans estrelles de la música com Joan Manual Serrat, Alejandro Sanz, Diego el Cigala, Sergio Dalma o Antonio Carmona. Fa un any, el cantant va anunciar que es retirava per una afecció de les cordes vocals i mesos després els seus companys de professió van fer pública la intenció d’organitzar un concert de comiat en el qual Moncho tenia previst pujar a l’escenari en l’última cançó.

Joan Manuel Serrat, Estrella Morente, Lolita, Rosario, Pau Donés, Miguel Poveda, Diego el Cigala, Antonio Carmona, Dyango i Sabor de Gràcia havien anunciat la seua participació en el concert.

Nascut en el si d’una família gitana del barri de Gràcia, Moncho va començar a actuar en festes majors quan només tenia 14 anys d’edat. Malgrat que va aprendre a cantar a ritme de rumba catalana amb artistes com Antonio González El Pescaílla, Calabuch va preferir el bolero i un dels seus èxits més grans va ser el tema Llévatela, que va compondre per a ell Armando Manzanero.

Al llarg de la seua carrera va gravar 34 discos, tant en castellà com en català, i va treballar per a artistes tan famosos com Mari Trini, Joan Baptista Humet, Pasión Vega, Sergio Dalma, Lolita, Mecano, Orquesta Mondragón, Los Amaya, Babel, Manzanita, Pedro Guerra o Camarón de la Isla.

La capella ardent estarà oberta avui al tanatori de Mataró.

tracking