SEGRE

La primera immunoteràpia espanyola mostra eficàcia en pacients amb càncer

Segons l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i la Clínica Universitat de Navarra, la teràpia amb BO-112 ha conclòs el primer assaig clínic de seguretat en pacients i

La primera immunoteràpia espanyola mostra eficàcia en pacients amb càncerEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera immunoteràpia contra el càncer desenvolupada íntegrament a Espanya ha demostrat, en un assaig clínic amb pacients de melanoma, tumor de pulmó i renal, que a més de "no provocar efectes secundaris greus és capaç de controlar la malaltia en un 58% dels casos i de reduir la mida tumoral en un 17%". Segons l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i la Clínica Universitat de Navarra, la teràpia amb BO-112 ha conclòs el primer assaig clínic de seguretat en pacients i "es pot dir que aquest fàrmac espanyol és segur i, a més, en dades preliminars, mostra eficàcia davant de determinats tipus de càncer". "És un gran salt per a aquesta investigació promoguda i desenvolupada per investigadors del nostre país i que obre noves possibilitats de tractament", assenyalen ambdós centres en un comunicat conjunt.

La immunoteràpia basada en anticossos anti PD-1/PD-L1 ha revolucionat el pronòstic dels pacients, encara que no tots es beneficien d’aquests tractaments. D’allà "les estratègies de combinació de diversos fàrmacs", explica la nota.

En l’assaig amb la molècula BO-112, "una teràpia intratumoral amb efecte inmunomodulador desenvolupada íntegrament a Espanya”, s’han tractat 28 pacients amb tumors sòlids en els quals es va observar "una reducció objectiva de la mida tumoral”, si bé aquests resultats, presentats en l’últim Congrés Europeu d’Oncologia celebrat a Munic, encara s’han de considerar com a "molt preliminars”, segons l’oncòleg del Gregorio Marañón, Iván Márquez Rodas.

Un tercer hospital, el Ramón y Cajal de Madrid, ha participat en l’estudi clínic, al qual s’han incorporat set hospitals que estan reclutant pacients. “La nostra intenció és continuar avançant en el coneixement del perfil de seguretat, mecanismes d’acció de BO-112, així com esbrinar si hi ha més eficàcia i quant de duradora és aquesta en pacients a qui no els ha funcionat una teràpia prèvia amb anti PD-1", agrega Márquez.

"És un treball pioner que combina inmunterapia local i sistèmica", la filosofia del qual consisteix a "intentar convertir a algunes de les lesions tumorals en un teixit immunogènic que desperti una resposta immunitària, ajudant la resposta immune en la resta de l’organisme", explica Ignacio Melero, de la Clínica de Navarra.

“En els models animals hem comprovat que el tractament amb aquesta doble aproximació és sinèrgic i les dades preliminars de l’assaig indiquen que una situació similar pot donar-se en els pacients. Hi ha diversos fàrmacs que utilitzen aquesta estratègia de vacunació 'in situ', però BO-112 pot ser el més potent”, afirma.

Els investigadors continuaran l’estudi, promogut per empresa biotecnològica espanyola Bioncotech Therapeutics, fins almenys assolir 30 pacients tractats amb la combinació de BO-112 i anticossos anti PD-1 (nivolumab o pembrolizumab), afegint-se per a aquesta fase altres centres espanyols.

tracking