SEGRE

Els pneumòlegs adverteixen de l''important' dany mediambiental del tabac

Els pneumòlegs adverteixen de l''important' dany mediambiental del tabac

Els pneumòlegs adverteixen de l''important' dany mediambiental del tabacEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) ha advertit aquest dilluns que el tabac és el causant d’un mal "important" sobre el medi ambient, encara que ni els fumadors, ni els consumidors, ni els responsables polítics no coneixen aquest impacte. Per combatre aquest efecte mediambiental es requereixen estratègies definitives i "la presa de consciència és potser l’acció més important que s’ha d’emprendre", segons un editorial publicat a la revista científica de Separ sobre el posicionament de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) respecte al tabac i el medi ambient.

Segons els autors de l’editorial (Carlos Andrés Jiménez Ruiz, president de Separ, i els pneumòlegs José Ignacio de Granda i Segismundo Solano-Reina), l’"esgarrifós" informe de l’OMS posa de manifest que les plantacions de tabac i el seu curat posterior tenen un "innegable" impacte al terreny, en l’agricultura, als boscos i en la salut dels qui el conreen.

L’editorial posa de manifest que el seu cultiu porta a la desforestació perquè es necessiten 11 tones mètriques a l’any de bosc per al tabac i el curat de les seues fulles, i, "encara més" per a l’empaquetament i el paper dels cigarros. A més, adverteix que la manufactura consumeix grans quantitats de recursos naturals, fa servir pesticides i productes químics i és el pas més contaminant a la producció del tabac.

Els pneumòlegs recalquen també que l’exposició mantinguda a la planta del tabac perjudica la salut dels agricultors, que acaben desenvolupant la malaltia del tabac verd, que es caracteritza per nàusees, vòmits, cefalea, debilitat muscular i vertigen.

A l’editorial es crida també l’atenció dels perjudicis que l’exposició al tabac de tercera mà (residus químics que s’acumulen a la pols, les superfícies, els objectes o les cortines) causa en la població infantil i que a Espanya s’ha vist que té un risc augmentat de càncer.

La Separ recorda, així mateix, que fins a dos terços de les burilles acaben en el medi ambient, és el que es denomina "tabac de quarta mà", que es converteixen en escombraries tòxiques que pararà als carrers, desaigües, l’aire i el mar.

tracking