SEGRE

TELECOMUNICACIONS ALERTABALENA BLAVATIDE POD CHALLENGEHOT WATER CHALLENGESELFIE EXTREM

Estop als reptes virals de risc

Alerten d’una pràctica en auge a les xarxes socials que consisteix a fer activitats quotidianes amb els ulls embenats || Reconeixement social i inconsciència del perill, causes de la seua popularitat

Estop als reptes virals de risc

Estop als reptes virals de risc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb menys d’una setmana d’estrena, aquest 2019 ja té el seu primer repte viral. I és dels perillosos. Es tracta del Bird Box Challenge, que consisteix a sortir al carrer o fer tasques quotidianes amb els ulls embenats. Una pràctica de risc que s’ha posat en auge a través de les xarxes socials. Precisament per la seua perillositat, els Mossos d’Esquadra i la conselleria d’Interior van alertar ahir la ciutadania de la pràctica d’aquest repte viral que consisteix a fer-ho tot a cegues. L’origen d’aquest últim repte viral es deu a la pel·lícula Bird Box (A cegues), protagonitzada per Sandra Bullock i disponible a Netflix. La pel·lícula ha aconseguit un gran èxit amb més de 45 milions de reproduccions en només una setmana i narra la irrupció d’un estrany mal que s’encomana al mirar-lo. Per protegir-se, la protagonista i els seus dos fills van amb els ulls tapats.

En els últims dies han proliferat els vídeos a les xarxes socials de persones que han participat en aquest repte, de forma que fins i tot la plataforma Netflix ha intervingut en l’assumpte i ha demanat als seus seguidors que deixin de fer-ho. El Bird Box Challenge ha agafat el relleu d’altres reptes perillosos com l’In My Feelings Challenge, que consisteix a baixar del vehicle en marxa i ballar al costat al ritme de la cançó. La recerca del reconeixement social i la inconsciència del perill estan darrere de la popularitat d’aquest tipus de reptes, segons els experts. També apunten que l’individu trenca amb la monotonia i aconsegueix una satisfacció. Les xarxes socials són plenes de reptes, encara que cada cert temps n’hi ha alguns de més populars que altres, en els quals participen personatges famosos. Entre els més perillosos hi ha la Balena Blava, el de menjar pastilles de sabó, el de beure o tirar-se per sobre aigua bullint o pujar dalt d’un edifici per fer-se un selfie.

Balena blava

L’autolesió, portada a l’extrem. És el que es coneix com el joc de la Balena Blava, una macabra pràctica en la qual els joves han de passar fins a cinquanta perilloses proves que poden acabar en suïcidi. El 2017, els Mossos d’Esquadra van rebre una denúncia d’una nena de 12 anys de Balaguer i d’una altra del Segrià que haurien estat víctimes d’aquest joc. Es van registrar casos a tot Catalunya i la resta d’Espanya. Els participants del repte havien de demostrar que havien superat les proves amb vídeos i imatges a la xarxa.

Tide Pod Challenge

Aquest repte consisteix a ingerir càpsules de detergent de rentaplats com si fossin caramels. Una pràctica que es va generalitzar a través de les xarxes socials malgrat el risc molt alt d’intoxicació, ja que el detergent pot arribar a cremar el coll o les vies respiratòries. D’altra banda, un altre repte de risc és el d’empassar-se una cullerada de sal i canyella en pols per expulsar- los per la boca i el nas. El problema és que aquesta espècia pot provocar danys als pulmons i altres òrgans a l’ingerir-la sense cap líquid i d’una forma accelerada.

Hot Water Challenge

Variació perillosa d’un repte solidari, el de llançar- se cubells d’aigua gelada per conscienciar sobre l’esclerosi lateral amiotròfica. Tanmateix, en el Hot Water Challenge no hi ha res d’altruista i és un repte de risc per al que ho practica, ja que consisteix a beure o llançar-se per sobre aigua bullint, la qual cosa ha provocat cremades molt greus. Una altra conducta viral de risc és l’Ice and Salt Challenge, que consisteix a posar-se sal a la pell per després pressionar- la amb gel. La combinació causa cremades i l’objectiu és exhibir-les.

Selfie Extrem

L’obsessió per la foto perfecta i en tota classe de circumstàncies ha portat alguns a la mort, fins i tot. Es tracta de buscar el selfie extrem, una moda viral que porta els seus participants a pujar dalt de tot d’un edifici o estructura per fer-se una foto. Els Mossos d’Esquadra van rescatar l’any passat una jove de 14 anys que es va penjar d’una biga d’un vuitè pis només per fer-se una foto. Per la seua part, a Lleida, l’any passat diversos joves van ser sorpresos en situació de risc a l’ascensor de la Seu Vella per fer-se un selfie.

Francesc Núñez Sociòleg expert en emocions

Què porta els adolescents a afegir-se a aquest tipus de reptes perillosos? Per començar busquen trencar amb la monotonia del dia a dia, que té una connotació negativa per als joves d’avui dia. Volen aventures, per la qual cosa busquen l’incentiu i l’exaltació que poden derivar- se de les situacions de risc. Tanmateix, un dels principals motius pels quals participen en aquests reptes és la set de reconeixement dels altres. Volen convertir-se en herois intrèpids i per aquest motiu s’aprofiten de la viralitat de les xarxes socials. El nombre de likes i de visualitzacions s’han convertit en un mirall de la teua imatge personal i les persones podem arribar a posar-nos en perill per sentir-nos acompanyats. En definitiva, ens importa molt el que pensin els altres de nosaltres.  Són conscients del perill que corren? En certa manera sí, ja que volen assumir un risc perquè els altres els elogiïn. Encara que mai no tendim a pensar que som mortals.

Estop als reptes virals de risc

Estop als reptes virals de riscUOC

tracking