SEGRE

TALLERS UNIVERSITAT

Eclipsi total de Lluna dilluns que ve, l'únic visible aquest any

Alguns dels participants en l’observació astronòmica, ahir a Agrònoms.

Alguns dels participants en l’observació astronòmica, ahir a Agrònoms.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La matinada de diumenge a dilluns, si els núvols ho permeten, des del cel de Lleida es podrà observar un eclipsi lunar total, l’únic en tot el 2019. Així ho va explicar Kike Herrero, astrofísic lleidatà que ahir va dirigir un taller sobre astronomia al campus d’Agrònoms (ETSEA), on els assistents van fer ús d’un potent telescopi als voltants per visibilitzar els principals astres, en una nit en què es van poder veure “entre 4.000 i 6.000 estrelles, malgrat la contaminació lluminosa de la ciutat de Lleida”, va assegurar Herrero. L’activitat, dirigida a la comunitat universitària però oberta a tothom, va poder dur-se a terme ahir després de ser anul·lada el mes de novembre passat a causa de la pluja.

Organitzat per la Comissió de Medi Ambient de l’UDL, el taller va incloure una primera part teòrica, en la qual Herrero va iniciar els assistents en el món de l’astronomia, i d’una segona part pràctica a l’exterior del complex, on els presents van utilitzar el telescopi per “descobrir” l’espai, des de l’astre més proper fins als més llunyans. En paraules de l’astrofísic, la idea principal del taller va ser “oferir un petit mos sense moure’s de Lleida del que podem veure al cel”.

En una nit com la d’ahir es van poder distingir entre 4.000 i 6.000 astres al cel de Lleida

A més d’astrofísic, Kike Herrero és doctor en Física i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i actualment treballa a l’Observatori Astronòmic del Montsec, zona en la qual vint-i-quatre municipis van ser certificats el 2013 com a destinacions turístiques Starlight i també reserva Starlight per la Unesco, títol que només ostenten els llocs amb menys contaminació lluminosa del planeta, i que “ha portat multitud de científics” a escollir el Montsec per ampliar les seues investigacions.

tracking