SEGRE

CIÈNCIA INVESTIGACIÓ

Una llavor de cotó germina per primera vegada a la cara oculta de la Lluna

Mostra del brot de la llavor de cotó a la Lluna.

Mostra del brot de la llavor de cotó a la Lluna.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina va aconseguir que una llavor de cotó broti a la Lluna per primera vegada en el que suposa l’èxit d’un dels experiments de la sonda Chang’e 4, la primera a allunar a la cara oculta del satèl·lit en la història de l’exploració espacial, va informar ahir l’agència estatal de notícies Xinhua. Segons un equip de científics de la Universitat de Chongqing (sud-est de la Xina), aquesta troballa suposa el primer “miniexperiment” de biosfera realitzat amb èxit al satèl·lit.

La sonda Chang’e 4, que el 3 de gener passat va allunar amb èxit a la cara oculta de la Lluna per primera vegada en la història, va portar llavors de cotó, colza, patates i Arabidopsis, així com ous de mosca de la fruita i alguns llevats, amb l’objecte de poder crear una “minibiosfera simple”, segons Xinhua. En aquest sentit, les imatges enviades per la Chang’e 4 van mostrar ahir un brot de cotó que havia crescut amb èxit, l’única llavor que ha aconseguit germinar fins ara. Aquest cultiu, tanmateix, no resulta senzill: les temperatures sobre la superfície lunar poden superar els 100 graus centígrads al dia i baixar als 100 negatius a la nit, a més de rebre més radiació solar i de presentar menys gravetat que a la Terra.

Xie Gengxin, un dels científics encarregat de l’experiment, va assenyalar que el seu equip havia dissenyat un recipient que mantindria la temperatura entre 1 i 30 graus, la qual cosa permet la llum natural i el subministrament d’aigua i nutrients.

tracking