SEGRE

Un miler de manifestants a Lleida pels drets de les persones amb discapacitat

Entitats de l'anomenat tercer sector social alerten que l'augment del SMI posa en perill 650 llocs de treball a Ponent

Amb la participació d'un miler de persones

Manifestació a Lleida pels drets de les persones amb discapacitatAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un miler de persones s'ha concentrat aquest dijous davant de la delegació del Govern de la Generalitat a Lleida en defensa dels drets del col·lectiu de persones amb discapacitat. La Federació ALLEM, convocant de la protesta i que aplega 17 entitats, denuncia la "situació insostenible" que arrosseguen des del 2009 a causa de les retallades i de la congelació del finançament dels serveis d'atenció a les persones amb discapacitat. A més, ALLEM, que dóna servei a més de 2.300 persones al territori de Lleida, denuncia que onze entitats amb centres especials de treball (CET) que ocupen 650 persones amb discapacitat es troben "al límit del col·lapse econòmic" arran de l’increment del 22% en el salari mínim interprofessional que va aprovar el Govern central a finals del desembre passat i que s’aplica a la nòmina del mes de gener.

Jordi Morillas, portaveu de la Federació ALLEM ha explicat que "des de les entitats es demana un increment del finançament públic a través d'una ajuda extraordinària temporal, per poder garantir els pagaments i els llocs de treball per les persones amb discapacitat. Un col·lectiu que difícilment té accés a l'empresa ordinària". “No tenim marge per repercutir aquest increment en els preus dels nostres productes o serveis, ni podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, atesa la seva especial situació, i tampoc tenim marge per reduir despesa, que és majoritàriament de professionals de suport, partida ja molt ajustada pels deu anys de congelació del finançament públic”, ha afegit Morillas.

Després de realitzar contactes amb el Govern, partits polítics i pressions a través de les xarxes socials, la setmana passada el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, anunciava una partida extraordinària de 7,5 milions d'euros extres per subvencionar els Centres Especials de Treball. "Malgrat que s'ha venut com una solució als mitjans de comunicació i que la resta ho ha de posar el govern espanyol, aquest import és menys del 10% necessari per fer front a la pujada del 22% que comporta aquest augment de l'SMI. Continuem en una situació crítica i algú ens ha de donar una solució. Portem massa temps oblidats", afirma Morillas.

Amb l’objectiu de recollir el màxim d’adhesions, les entitats han redactat un manifest mitjançant al qual demanen a les administracions locals, entitats i empreses del territori que s’hi adhereixin, per tal de sensibilitzar l’opinió pública al respecte, i sol·licitar l’activació d’un pla de xoc, per evitar la desaparició d’aquests centres, fet que significaria l’exclusió social de col·lectius molt vulnerables.

La protesta d'aquest dijous a Lleida s'ha repetit en ciutat d'arreu de Catalunya.

tracking