SEGRE

GUIA

Multitudinari homenatge a la Mare de Déu del Blau

Desenes de nenes que es diuen així van participar en l’ofrena a la verge || Els actes es van celebrar a la Catedral Nova

Les protagonistes de l’acte posant davant de la Mare de Déu del Blau.

Les protagonistes de l’acte posant davant de la Mare de Déu del Blau.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes cinquanta nenes i joves anomenades Blau van participar ahir en l’homenatge que cada any se li ret a la Mare de Déu del Blau, la verge que els dóna nom. L’acte, impulsat per l’associació MdD del Blau, va tenir com a escenari la Catedral Nova, lloc on es troba des de fa més d’una dècada l’escultura de la verge. La cerimònia va començar amb una missa oficiada pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez, amb un gran nombre d’assistents i a la qual va seguir la tradicional ofrena de la llum, en què totes les nenes, acompanyades pels seus familiars, van dipositar rams de flors i espelmes als peus de l’estàtua per tal d’honrar la figura de la mare de Déu, a qui, segons explica la llegenda, va sortir un blau a la cara quan al segle XV l’artista encarregat de tallar la imatge, que havia de decorar la porta dels apòstols de la Seu Vella, li va clavar, per enveja, un cop de martell a la peça realitzada per un dels seus alumnes al veure que era més bonica que la que ell mateix havia esculpit. L’acte va finalitzar amb una xocolatada amb coca per a tothom, que es va repartir a la porta de la Catedral. La celebració d’aquesta festivitat és per a moltes de les famílies assistents una “tradició molt bonica que no hauria de perdre’s”, ja que Blau és un nom molt arrelat a la ciutat i asseguren que “és un nom estrany de sentir fora de la ciutat de Lleida”.

I encara que molts dels assistents desconeixien l’origen del nom quan el van posar a les seues filles, s’utilitza molt avui dia, i prova d’això és el gran nombre de nadons que s’anomenen Blau i que ahir van participar per primera vegada en els actes amb els seus éssers estimats, els que van afirmar que “hi continuarem assistint mentre les nostres filles siguin petites”.

Les protagonistes de l’acte posant davant de la Mare de Déu del Blau.

Les protagonistes de l’acte posant davant de la Mare de Déu del Blau.AMADO FORROLLA

tracking