SEGRE

El Síndic impulsa un protocol per prevenir abusos en institucions religioses

Reclama a les autoritats de l’Església catòlica la "màxima cooperació i transparència"

Josep Maria Font va renunciar a les seues parròquies ahir després d'oficiar missa a Sant Martí de Maldà.

Justícia demanarà a la Conferència Episcopal informació sobre casos d'abusosSEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha anunciat aquest divendres la seua intenció de crear un nou protocol per garantir que en els entorns religiosos on es duguin a terme activitats amb nens es pugui prevenir i combatre qualsevol intent d’abús o atemptat als drets bàsics dels menors. Arran dels casos d’abusos sexuals apareguts en els últims dies, Ribó ha anunciat en roda de premsa que impulsarà la creació d’una comissió independent i interdisciplinària en la qual participaran experts reconeguts en matèria d’abusos sexuals a nens. Aquesta comissió col·laborarà amb el Síndic per assessorar-lo en els seus treballs d’investigació sobre els abusos sexuals a nens i adolescents en institucions catòliques a Catalunya, per tal de poder prendre mesures preventives, de responsabilitat i reparadores.

En aquest sentit, el Síndic ha explicat que les seues actuacions s’orientaran "molt especialment" a la creació del protocol i de programes de formació per garantir que en els entorns religiosos on es duguin a terme activitats amb nens "es pugui prevenir i combatre qualsevol intent d’abús o atemptat als drets bàsics". Per recollir la màxima informació i poder actuar amb eficàcia, Ribó ha reclamat a les autoritats de l’Església catòlica la "màxima cooperació i transparència".

En aquest sentit, el Síndic ha explicat que aquest dijous es va reunir amb l’Abat de Montserrat, i que té previst fer-ho pròximament amb els arquebisbes de Barcelona i Tarragona, per reclamar informació sobre el nombre de nens que atenen en les activitats que organitzen, quins són els casos d’abusos que han atès, les mesures que s’apliquen per fer front a aquest tipus d’abusos i la valoració de la seua efectivitat. Sobre la reunió amb l’Abat de Monsterrat, Ribó ha assegurat que aquest ha mostrat "tota la seua predisposició a col·laborar aportant el màxim d’informació". De la mateixa manera, Ribó ha denunciat l’actitud "poc transparent" de l’Església catòlica davant dels casos d’abús sexual, i que es "minimitzi la gravetat dels fets", i ha reclamat "tolerància zero davant dels abusos sexuals a menors".

El Síndic també ha recordat que la lluita contra l’abús sexual infantil l’han de liderar el Govern central i els departaments de Benestar i Educació. Sobre les responsabilitats de les persones que han comès abusos i dels encobridors, el Síndic ha afirmat que "han de respondre en diferents ordres". Així, al marge de les que es puguin derivar en l’àmbit canònic, els membres de l’Església catòlica tenen les responsabilitats civils i penals que els correspongui, ha afirmat Ribó. Des d’aquesta perspectiva, el Síndic ha explicat que "per garantir el dret dels nens remetrà al Ministeri Fiscal la informació que pugui ser constitutiva de delicte".

Així mateix, el Síndic ha reiterat la "necessitat" de dur a terme campanyes de sensibilització sobre els abusos a menors dirigides a la ciutadania, als professionals de l’administració i a les entitats civils i religioses que atenen nens.

De la mateixa manera, ha considerat "necessari" que es faciliti als nens informació adequada i accessible a la seua edat, i que s’elaborin materials específics perquè nens i adolescents puguin identificar situacions d’abús i oposar-s’hi o denunciar-les.

tracking