SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Medicació personalitzada per a malalts de càncer a l'Arnau

Lidera un estudi en què participen onze hospitals més

La doctora Irene Mangues.

La doctora Irene Mangues.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova lidera un estudi que té com a objectiu oferir una atenció farmacèutica individualitzada als pacients amb càncer.

Amb aquesta investigació el que es pretén és oferir una solució personalitzada depenent de la complexitat que mostra cadascuna de les persones malaltes i tenint en compte també el tractament que porten a terme. Actualment aquest projecte ja s’ha aplicat amb èxit a pacients crònics, pediàtrics o amb malalties víriques com el VIH i l’hepatitis C. “Aquest nou model, que separa els pacients segons les característiques, ens permetrà una atenció adequada a les necessitats de cada persona. No ens centrem només en el medicament sinó en el pacient i les seues particularitats, les de la seua patologia i a més, el tractament”, explica la coordinadora de l’estudi i cap de la secció de Farmàcia de l’hospital lleidatà, la doctora Irene Mangues. En el projecte també es valoren les característiques demogràfiques, socials, sanitàries i l’estat cognitiu i funcional en el qual es troba cada pacient.

“Molts protocols farmacològics tenen tractaments discontinus, medicació que s’ha de guardar a la nevera o que pot provocar problemes dermatològics i precisament per aquests motius n’han de disminuir la dosi o retardar-les, amb les complicacions que això comporta. Nosaltres amb aquest nou mètode tenim en compte totes aquestes variables per poder afegir-les al model i oferir a cada pacient l’atenció farmacològica que ens ajudarà a aconseguir uns resultats clínics més favorables i que comportin menys riscos afegits per als malalts”, assegura Mangues.

L’estudi l’han portat a terme onze hospitals més, i l’Arnau de Vilanova ha estat el centre de referència.

tracking