SEGRE

SALUT EPIDEMIOLOGIA

Detecten dos nous tipus de meningitis a Lleida

Detecten dos casos d’un grup d’aquesta malaltia molt poc freqüent fins ara || Les autoritats sanitàries estan pendents d’un possible augment per administrar una vacuna

Vista exterior de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Vista exterior de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d’Epidemiologia de Lleida ha detectat en els últims mesos dos casos d’un tipus de meningitis que fins ara era molt infreqüent i ja estan pendents per si es produeix un repunt per aplicar una vacuna contra aquesta soca. Les autoritats sanitàries estan pendents de l’evolució d’aquest tipus de meningitis, el W135, que fins ara era menys freqüent que el C i el B, i contra el que es vacunava en casos esporàdics, sobretot en viatges internacionals com a l’Àfrica subsahariana. Segons va explicar ahir el responsable del Servei d’Epidemiologia de Lleida, Pere Godoy, en els últims mesos s’ha detectat un repunt en alguns països d’Europa, com Anglaterra, i en el cas de Lleida s’han detectat dos casos d’aquest tipus de meningitis. Tanmateix, Godoy va voler ressaltar que no hi ha cap tipus d’alarma en aquest sentit i que les autoritats estan pendents d’avaluar-ho.

Quan es detecti un repunt, es replantejarà el sistema per administrar la vacuna tetravalent davant el meningococ dels serogrups A, C, W135 i Y tetravalent. En aquest sentit, Godoy va recordar que els casos més freqüents són dels tipus C, la vacuna del qual s’inclou al calendari sanitari, i la B, que està disponible de venda a les farmàcies. El responsable d’Epidemiologia va ressaltar que els nivells de vacunació de meningitis són molt acceptables en l’actualitat i va voler transmetre tranquil·litat a la ciutadania a l’assenyalar que no cal una actuació davant de la nova soca “a curt termini”. Sobre l’aparició d’aquest nou tipus, Godoy va afirmar que és un nou repte per als investigadors, però que es podria deure a un reemplaçament dels tipus més habituals i que es veuen més debilitades per la vacunació. “És el que es coneix com a fenomen de reemplaçament”, va assenyalar sobre els casos de W135.

Les autoritats sanitàries estan pendents per si repunten els casos d’aquesta infreqüent meningitis

El responsable d’Epidemiologia va assenyalar que no està confirmat que aquest nou subtipus sigui més virulent que d’altres. De fet, va insistir en la poca incidència d’aquesta malaltia, que pot comportar risc vital en el 10% dels casos. La meningitis és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. És més freqüent en nens i adolescents, encara que també es produeixen casos en adults.

Gairebé un any abans, concretament el febrer del 2018, també va morir una nena d’onze mesos de Bellvís a causa d’una meningitis. La petita estava ingressada a l’hospital Parc Taulí de Sabadell, on va morir. L’any 2015, també va perdre la vida a causa d’aquesta malaltia una lleidatana de 65 anys. La meningitis té una baixa incidència entre la població, que afecta entre una i dos persones per cada 100.000 habitants. La inclusió de la vacuna de tipus C al calendari l’any 2000 ha reduït considerablement el nombre de casos i a Ponent se’n detecten entre cinc i deu a l’any.

Un jove de 26 anys va morir al gener per aquesta malaltia

Un jove de 26 anys veí de Torrefarrera va morir a finals del mes de gener passat a causa d’una meningitis fulminant a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Tot just ingressar el jove al centre hospitalari, es van prendre les mesures preventives necessàries per evitar que hi hagués contagis entre els familiars i contactes directes del pacient.

tracking