SEGRE

Què és l'amor?, la pregunta a què dedica un curs una universitat

Els estudiants debaten si es tracta d’un fenomen espiritual o corporal

Què és l'amor?, la pregunta a què dedica un curs una universitat

Què és l'amor?, la pregunta a què dedica un curs una universitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al contrari que la festivitat de Sant Valentí, l’amor no és tema d’un sol dia per a la Universitat Stanford de Palo Alto (Califòrnia), que dedica tot un curs de primavera a estudiar les arrels de l’amor contemporani. "Estudiar l’amor és tan important o més que estudiar física", diu el professor Robert Pogue Harrison, que es pregunta "de què ens serveix entendre el Cosmos si no aconseguim desenvolupar el coneixement de nosaltres mateixos i de les nostres prioritats?". Amb aquesta idea l’Escola d’Humanitats i Ciències de la prestigiosa universitat va dissenyar fa cinc anys el curs "Què és l’amor?, "What is Love?" en la seua traducció a l’anglès. "És una pregunta que tothom algun moment de la vida es fa, potser no té reposada, però cal fer-la" indica David Lummus, un dels professors que va dissenyar el curs.

"What is Love?" que és ofert al semestre de primavera als estudiants de primer any, ha anat creixent en popularitat entre els alumnes en els últims anys. El pla d’estudi pretén que al final del curs l’estudiant hagi intentat respondre preguntes com: És l’amor un fenomen espiritual o corporal?, És un concepte d’amor etern o sempre canviant? o Com pensar sobre l’amor ens porta a fer altres preguntes filosòfiques i socials importants?

L’anàlisi que fan de l’amor professors com Harrison, que és l’encarregat del curs, és el contrari de la càrrega comercial que comporta la celebració del Día de Sant Valentí. La Federació Nacional de Detallistes dels Estats Units estima que els consumidors d’aquest país gastaran al voltant de 20.700 milions de dòlars (18.308 milions d’euros) en la celebració de l’amor en aquest 2019. Encara que la xifra de despesa segueix creixent any a any, paradoxalment el nombre dels que celebren aquest dia va en descens. Fa deu anys més del 60 % dels adults nord-americans deien que anaven a festejar d’alguna manera el Día de l’Amor o dels Enamorats, com es denomina en alguns països, mentre que el 2019 el percentatge s’ha reduït a la meitat, segons els detallistes. "L’amor no és un tema trivial", recalca Harrison.

El catedràtic adverteix que a través dels segles l’amor romàntic ha estat tema de discussió i inspiració per als més grans filòsofs, escriptors i pensadors de la història de la cultura Occidental. Per exemple, Harrison explica que la gent que celebra aquest dia de l’amor i l’amistat hauria d’agrair a Plató pel concepte de l’ànima bessona i la recerca de la "mitja taronja".

El discurs d’Aristòfanes a "El banquet" de Plató suggereix que originalment els humans eren criatures similars però els déus els van dividir per la meitat. "Des d’aleshores, els humans se sentirien incomplets, i tenien la necessitat de restaurar la unitat i per això busquen l’altra meitat perduda", explica Harrison. Mentre la creença de l’altra meitat dataria del segle IV AC, detalls com regalar flors tenen els seus orígens en els cortesans dels segles XII i XIII al sud de la França actual, on es va originar la poesia lírica occidental. Harrison creu que les nostres idees sobre l’amor romàntic han evolucionat molt poc amb el temps quan es tracta de l’essencial: "encara pensem que l’amor és ennoblecedor i íntim, una forma profundament personal de transcendència espiritual."

Fins i tot les lletres romàntiques de la música pop són herència de la gran tradició de l’amor cortès i el floriment de la poesia amorosa dels trobadors en els segles XII i XIII. "La majoria dels estudiants se sorprèn del qual tots aquests conceptes sobre l’amor i expressions de romanç hagin estat heretats i estudiats per grans com Dante o Shakespeare", apunta Harrison.

"Què és l’amor?" no és l’únic curs que Stanford imparteix sobre aquest tema. La universitat californiana ofereix també el curs per internet "L’amor com una força per a la justícia social". Aquest curs, impartit per la professora Anne Firth Murray cerca que els participants siguin conscients del poder de l’amor i la possibilitat de practicar-ho en la vida quotidiana a més de ressaltar la idea de l’amor com una força per a la justícia social. Mentre la Universitat Estatal de California Long Beach, al sud de l’Estat, promou un curs que explora les representacions d’erotisme, amor i romanç a través de la història. "L’amor va ser, és i continuarà sent matèria d’estudi", sentència Harrison.

tracking