SEGRE

JUSTÍCIA CENTRES

Reinserció a través de l'esport

Més de setanta joves del centre educatiu El Segre han participat en el programa FutbolNet de la Fundació Barça || Respecte, treball en equip i autoestima, valors que fomenta aquest projecte

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 77 joves del centre de justícia juvenil El Segre han participat en els últims mesos en el programa FutbolNet de la Fundació Barça, un projecte que s’aplica al centre educatiu lleidatà i també al Can Llupià (Barcelona) amb la idea de facilitar la reinserció a través de l’esport. Actualment el departament de Justícia està avaluant la possibilitat d’estendre aquest programa esportiu a tots els centres de justícia juvenil de Catalunya, un total de set, amb la col·laboració de l’entitat esportiva. La consellera, Ester Capella, va visitar ahir el centre d’El Segre i un dels grups de joves que participen en aquest projecte, on el principal objectiu és utilitzar el futbol per transmetre valors de respecte, treball en equip i autoestima. El programa FutbolNet, que es va iniciar al centre lleidatà el juny del 2018, es fa tres vegades a la setmana, un dia per a cada grup segons la franja d’edat.

SEGRE va poder parlar ahir amb tres dels joves que participen en el programa. El Pablo, un jove de Lleida que porta més d’un any al centre educatiu, va destacar que “aquest programa ens ha ensenyat a respectar-nos més entre nosaltres, a jugar a futbol sense picar-nos, ni enfadar-nos”. Per la seua part, el Marc, de Cambrils, i que fa deu mesos que és al centre, va assenyalar que el que ha après al camp de futbol l’ajuda a “reaccionar davant dels problemes que em sorgeixen en la vida quotidiana” i que aquest tipus d’activitats són “molt importants per als joves perquè fomenten la companyonia”. En la mateixa línia, un altre usuari, Harid, que fa tres mesos que està en aquest programa esportiu, va afirmar que “aprenem a treballar en equip i ens ha ensenyat que si treballem junts és més fàcil arribar a porteria”. A més, els serveix per evadir-se i com a motivació per reincorporar-se a la societat a través de la feina o els estudis. De fet, el Harid va explicar que vol transmetre els valors que ha après al programa FutbolNet a altres joves com a professor d’educació física. Sobre aquesta qüestió, Ramon Garriga, coordinador dels programes que utilitzen la metodologia FutbolNet de la Fundació Barça, va destacar que l’objectiu és utilitzar l’esport en general, i el futbol en particular, com a “eina per desenvolupar habilitats socials”, com el control de les emocions, l’autoestima i la resolució de conflictes de forma dialogada.

És un dels valors que adquireixen els adolescents i joves que participen en aquest projecte esportiu

Per a la Fundació Barça, aquesta filosofia busca canviar el relat de l’esport com a competició a una eina de col·laboració i cohesió.

Augmenten els menors als centres de justícia

El nombre d’interns als centres educatius de menors del departament de Justícia ha augmentat un 27 per cent durant els últims dos anys fins als 263. Al centre d’El Segre hi ha 42 joves que compleixen mesures per un delicte, majoritàriament per robatoris amb violència i intimidació. Dels més de 5.700 joves atesos pel sistema de Justícia, només el 8,2 per cent acaben en un dels set centres que hi ha a Catalunya, on reben un programa personalitzat. Segons un informe del 2016, set de cada deu no reincideixen.

Vista d’un entrenament ahir del programa FutbolNet de la Fundació Barça al centre educatiu El Segre.

Vista d’un entrenament ahir del programa FutbolNet de la Fundació Barça al centre educatiu El Segre.AMADO FORROLLA

Vista d’un entrenament ahir del programa FutbolNet de la Fundació Barça al centre educatiu El Segre.

Vista d’un entrenament ahir del programa FutbolNet de la Fundació Barça al centre educatiu El Segre.AMADO FORROLLA

tracking