SEGRE

HISTÒRIA INVESTIGACIÓ

La Gran Guerra surt a la superfície

El submarinista lleidatà Josep M. Castellví revela la dramàtica història d’un vaixell francès enfonsat en una batalla davant del Delta de l’Ebre || El documental ‘Lo Vinater’ s’estrena avui a TV3

El luxós ‘Amiral de Kersaint’.

El luxós ‘Amiral de Kersaint’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Era una història de pel·lícula i, finalment, es veurà a la petita pantalla. El programa de TV3 Sense ficció estrena avui el documental Lo Vinater, una investigació del submarinista lleidatà Josep Maria Castellví sobre un dels episodis més desconeguts de la Primera Guerra Mundial. Per començar, la batalla es va entaular davant del Delta de l’Ebre. Primer interrogant: si Espanya es va mantenir neutral, com és possible que l’atac tingués lloc a la costa catalana? Josep Maria Maria Castellví s’ha submergit en les aigües més exòtiques, des d’Austràlia a l’Antàrtida, però el trencaclosques submarí a què ha dedicat més anys el tenia a poc més d’una hora de cotxe de Lleida.

Lo Vinater, com el coneixien els pescadors de l’Ebre, perquè durant molt de temps van arribar a les costes ampolles i botes de vi del seu celler, era l’Amiral de Kersaint, un luxós vaixell francès que va ser enfonsat per un submarí alemany U-64 el 14 de setembre del 1917. No va ser torpedinat, sinó que es va entaular una batalla naval a canonades durant gairebé dos hores al golf de Sant Jordi (entre el cap de Tortosa i el cap de Salou). Hi va haver deu morts i el capità francès, que va resistir al vapor fins a l’últim moment, va ser capturat pels alemanys. És l’única batalla de la Gran Guerra que es va lliurar a l’estat. Un segle després, la tradició oral havia mantingut viva la història. Castellví va arribar a l’Amiral de Kersaint perseguint un altre interrogant: per què hi ha una dotzena de vaixells de la Primera Guerra Mundial enfonsats davant la costa catalana? “De nit, els vapors navegaven a mar obert, però quan es feia de dia es refugiaven al corredor neutral que resseguia la costa, però això els obligava a fer molta volta i sovint s’aventuraven a escurçar el viatge pel golf de Sant Jordi.” Els submarins alemanys esperaven que desviessin el rumb a l’arribar al Delta i, una vegada s’endinsaven en aigües internacionals, tenien via lliure per atacar. Era una ratera. Sota les aigües del Delta hi ha naus franceses, angleses, italianes, portugueses, sueques, noruegues i gregues. De fet, l’U-64 alemany va enfonsar el mateix dia un vaixell italià, l’Ausonia.

El documental, dirigit per Lluís Jené a partir d’una investigació de Castellví i d’Arantza Díez, ha localitzat descendents dels supervivents i dels morts d’un i un altre bàndol per comprovar que algunes de les ferides de la Primera Guerra Mundial continuen obertes malgrat que l’11 de novembre es van complir cent anys de l’armistici.

Històries sota el mar

Josep M. Castellví va nàixer i viu en terra ferma, a Lleida, però el seu hàbitat és el mar. Ha sigut càmera submarí del mític programa ‘Al filo de lo imposible’. La fotografia subaquàtica i l’arqueologia submarina són les seues grans passions. Des de fa vint anys estudia els vaixells de la I Guerra Mundial enfonsats davant del Delta.

El luxós ‘Amiral de Kersaint’.

El luxós ‘Amiral de Kersaint’.

El luxós ‘Amiral de Kersaint’.

El luxós ‘Amiral de Kersaint’.

tracking