SEGRE

EDUCACIÓ IGUALTAT

Menys dones amb alts càrrecs en universitats dels EUA i el Regne Unit

Segons un estudi en el qual col·labora la UdL

Montserrat Gea, investigadora i professora de la UdL.

Montserrat Gea, investigadora i professora de la UdL.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi en què ha participat la investigadora i professora de la Universitat de Lleida Montserrat Gea ha constatat la poca presència de dones en les posicions de més rang a les universitats més importants dels Estats Units, el Regne Unit i el Canadà.

L’anàlisi revela que, malgrat les nombroses polítiques de diversitat i els protocols d’acció establerts, a les quinze facultats de Ciències Socials i Salut Pública més destacades d’aquests països continua havent-hi disparitat de gènere i ètnia a les places de més rang, com són les càtedres. En aquest sentit, l’estudi mostra que la proporció d’homes i dones en les posicions acadèmiques és majoritàriament igual, i que prop d’un terç dels homes i les dones són d’una minoria ètnica. Tanmateix, mentre que els homes ocupen posicions sèniors, les dones es concentren en càrrecs inferiors.

Malgrat les polítiques de diversitat, hi ha disparitat de gènere i ètnia a les places de més rang

Els prejudicis i la discriminació contra les acadèmiques es manifesta a través de condicions de treball més difícils, menors possibilitats de reclutament o promoció, menys taxes d’èxit a les sol·licituds de finançament i menys reconeixement acadèmic.

Els investigadors aconsellen algunes estratègies per millorar aquestes situacions, com poden ser l’ús de revisions cegues al gènere i a l’etnicitat en la contractació, en les nominacions als premis, en les decisions de finançament i en els processos de publicació. “Si les quinze universitats més importants de tot el món, que haurien de ser exemple, punxen en matèria d’igualtat, podem esperar que la situació a la resta sigui molt més nefasta”, va afirmar Gea. L’estudi, liderat per la Universitat de Singapur, es va publicar recentment a la revista The Lancet.

tracking