SEGRE

GUARDONS TECNOLOGIES

Premi al mèrit científic de Lleida

La Generalitat distingeix 19 persones amb la medalla Narcís Monturiol, entre les quals la investigadora lleidatana Olga Martín || La Institució Catalana de Recerca, també guardonada

El president Quim Torra va presidir ahir l’entrega de les medalles a Barcelona.

El president Quim Torra va presidir ahir l’entrega de les medalles a Barcelona.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dinou persones que han destacat en la investigació científica i tecnològica, entre les quals la catedràtica de Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Lleida Olga Martín, van ser distingides ahir amb les medalles Narcís Monturiol de mans del president Quim Torra. La cerimònia de lliurament al Palau de la Generalitat va començar amb un discurs de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que va encoratjar els guardonats a continuar projectant els valors de Catalunya arreu del món perquè “el coneixement i el talent que generem no sigui oblidat i pugui marcar la diferència”. “Aquests premis porten el nom d’un innovador que, com d’altres, representa la voluntat del país de desenvolupament en l’àmbit del coneixement. Volem ser líders al món i la inversió en investigació ha de ser una prioritat”, va assegurar Chacón.

En aquesta línia es va expressar també Torra, i va destacar que “és important reivindicar l’excel·lència històrica dels nostres científics i científiques, així com el seu compromís amb la societat”. Per la seua part, Mariàngela Vilallonga, una de les premiades que va pronunciar un discurs en representació dels seus companys, va dir que “es prova d’aconseguir una societat amb més coneixement i, potser, algun dia, més lliure, justa i igualitària”.

Torra va destacar la importància de “reivindicar l’excel·lència històrica dels nostres científics”

Entre els guardonats es troben també Xavier Bellés, Caterina Biscari, Manola Brunet, Matteo Cavalli-Sforza, Ilan Chet, Teresa Garcia-Milà, Joan Gómez, Francesc Xavier Hernàndez, Carles Lalueza-Fox, Agustí Lledós, Pura Muñoz-Cánoves, Mary Nash, Marc Noy, Pablo Ordejón, José Luis Riechmann, Jordi Torra i Licia Verde, així com la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), que actualment té un total de 255 investigadors contractats en tots els camps de coneixement en universitats i centres d’investigació de tot Catalunya. Aquestes medalles i plaques van ser impulsades per la Generalitat l’any 1982 en honor al reconegut inventor i polític nascut a Figueres Narcís Monturiol (1819-1885). Amb aquests guardons, es proposa distingir la contribució de les persones al progrés científic i tecnològic. En aquests anys també han reconegut la tasca d’un total de quaranta-cinc entitats.

A banda de presidir la Federació Europea de Ciència i Tecnologia d’Aliments (EFFoST), que reuneix més de 130 societats, instituts i universitats i compta amb més de 100.000 experts en aliments, Martín és membre del Comitè Executiu de la Divisió de Processat No Tèrmic d’Aliments de l’Institut de Tecnòlegs d’Aliments (NPD-IFT) dels EUA.

Reconeixement al processament dels aliments d’Olga Martín

L’activitat d’Olga Martín, doctora en Ciències Químiques i professora de la Universitat de Lleida des del 1992, “se centra en el desenvolupament de noves tecnologies per a l’obtenció d’aliments segurs, saludables, atractius i estables d’una manera sostenible”, segons destaca el departament de Coneixement de la Generalitat. El grup d’investigació de Noves Tecnologies per al Processament d’Aliments que va crear Martín “és actualment una referència mundial en processament no tèrmic d’aliments”, fet que li ha valgut aquest reconeixement.

tracking