SEGRE

LABORAL PRESTACIONS

El Govern català augmenta fins a 42,5 milions els ajuts als CET

Acord entre la Generalitat i les entitats de discapacitats de Catalunya

Usuaris d’entitats d’atenció a persones amb discapacitat, durant una mobilització a Lleida.

Usuaris d’entitats d’atenció a persones amb discapacitat, durant una mobilització a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies destinarà 42,5 milions d’euros, 7,5 més que l’any passat, en ajuts a les entitats que atenen persones amb discapacitat a Catalunya perquè puguin fer front a la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), després d’arribar a un acord amb el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), entitat que representa les més de 500.000 persones en aquesta situació a tot Catalunya. A més, el Govern afegirà 14,5 milions d’euros més en ajuts a la inserció laboral en l’empresa ordinària. Aquesta ajuda beneficiarà els onze Centres Especials de Treball (CET) de la província de Lleida que ocupen actualment 650 persones amb discapacitat física i intel·lectual i que veuen perillar el seu treball perquè les entitats no poden assumir l’increment del 22% de l’SMI.

El conseller Chakir el Homrani va valorar aquest acord com un “pas cap endavant en les polítiques públiques d’ocupació destinades a persones amb discapacitat” i exigeix a l’Estat que augmenti el finançament i l’adapti “a la realitat actual”. En aquest sentit el president de Cocarmi, Antonio Guillén, va assegurar que aquest conveni afavorirà “la inserció laboral en l’empresa ordinària fins a nivells equivalents als anys anteriors a les retallades”. Així mateix, Guillén també va lloar l’augment en els ajuts als CET, encara que espera “unes millors condicions de finançament en un futur”

El Govern destinarà 14,5 milions d’euros per a la inserció laboral a l’empresa ordinària

Altres punts de l’acord són crear una comissió bilateral entre Cocarmi i el departament de Treball amb l’objectiu d’avaluar les polítiques públiques d’ocupació o elaborar un pla per fomentar l’obtenció de certificats de professionalitat.

Aquesta decisió del govern català es produeix després de les múltiples protestes, reclamacions i mobilitzacions per part de les entitats demanant més finançament públic.

La Federació Allem de Lleida veu “insuficient” aquesta pujada Les entitats lleidatanes consideren que aquest augment és “fals i inexistent”. Segons el gerent d’Acudam i portaveu de la Federació Allem, Jordi Morillas, 35 milions dels 42,5 que el departament de Treball destinarà a les entitats que tracten amb persones discapacitades corresponen “a pagaments endarrerits del 2018”. Amb la qual cosa, explica Morillas, l’ajuda real destinada per a totes les entitats de Catalunya és de 7,5 milions d’euros. “El que nosaltres necessitem és que els ajuts públics ens ajudin a finançar el 75% de les nòmines –actualment cobreixen el 50– durant almenys dos anys, perquè les entitats puguem assumir de manera lineal l’increment de l’SMI al salari dels nostres treballadors. Això només seria possible si la Generalitat destinés 31 milions d’euros en ajuts”, afirma Morillas. “Aquest anunci no canvia res, estem igual que fa un mes”, assegura.

tracking