SEGRE

ESGLÉSIA PEDERÀSTIA

Carta del germà d'una víctima lleidatana d'abusos en una vetlla a què assisteix el bisbe

“Els afectats arrosseguen les seqüeles durant tota la seua vida”, alerta la psicòloga Montse Esquerda

Protesta ahir organitzada pel col·lectiu Dones Lleida davant del bisbat pels casos de pederàstia.

Protesta ahir organitzada pel col·lectiu Dones Lleida davant del bisbat pels casos de pederàstia.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes cinquanta persones van assistir ahir a una vetlla celebrada a l’església de Mare de Déu del Pilar de Lleida contra els abusos sexuals a menors en el si de l’Església i en el conjunt de la societat amb l’objectiu d’escoltar les víctimes i les seues famílies i conscienciar la població sobre aquesta xacra, coincidint amb la celebració de la cimera antipederàstia al Vaticà. L’homilia, a la qual va assistir el bisbe Salvador Giménez, va comptar amb el testimoni de dos víctimes, una de Lleida, que van patir abusos quan eren menors per part de persones consagrades. La seua experiència va ser relatada en una carta per part d’un feligrès i del rector de l’església, Carles Sanmartín. En el primer cas, donava el seu testimoni una víctima que es va reunir amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, abans de la cimera al Vaticà. Sota el pseudònim d’Óscar Paz, explica que va patir abusos per part de dos sacerdots entre els anys 1989 i 1997 i insta els bisbes a no tenir por de les víctimes. “A les úniques persones que s’ha de témer és als abusadors”, assenyalava a la missiva. A la segona carta, que va llegir Sanmartín, va donar el seu testimoni el germà d’una víctima lleidatana, que explicava que va patir abusos sexuals i esclavitud infantil dels 11 als 17 anys en un col·legi d’una congregació “de renom mundial”. Més de 40 anys després, el familiar relatava que el seu germà “era un mort en vida”. La vigília també va comptar amb la intervenció de la pediatra i psicòloga Montse Esquerda, que va destacar que les víctimes d’abusos arrosseguen les seqüeles durant tota la vida i que encara és un tema tabú i falta conscienciació per part de la societat per parlar-ne. Esquerda va alertar que hi ha estudis que indiquen que un de cada tres nens ha patit abusos sexuals, la majoria en l’àmbit intrafamiliar, i que el primer pas és explicar-ho. “Patir abusos trenca el teu concepte d’un món segur”, va afirmar. Per la seua part, Dones Lleida va convocar un acte davant del Bisbat de Lleida per exigir-ne la clausura i depurar les responsabilitats a l’Església pels casos d’abusos.

“Van abusar de mi i l’Església em va deixar sola”

“Quan vaig ser abusada per un sacerdot, la mare Església em va deixar sola. Quan necessitava algú a l’Església per parlar del meu abús i la meua solitud, tots es van amagar. Em sento encara més sola perquè no sé a qui acudir.” Amb la lectura d’aquest testimoni anònim va començar ahir la segona jornada de la cimera del Vaticà sobre els abusos pederastes a l’Església catòlica, que es va centrar en la necessitat que els bisbes retin comptes per la falta d’actuació en aquests casos i la manera de fer-ho i va incloure una oració per les víctimes. Entre les xarrades que es van impartir va destacar la del bisbe de Chicago, el cardebal Blase J. Cupich, que va oferir als 190 participants les bases per garantir la responsabilitat dels clergues. D’aquesta forma, va advertir que la denúncia d’un delicte “no ha de veure’s obstaculitzada pel secret oficial o per normes de confidencialitat”, i va suggerir crear mecanismes independents d’informació en línia telefònica específica i un portal web per rebre i transmetre denúncies. Per la seua part, la professora italiana de Dret Canònic Linda Ghisoni, primera dona a intervenir a les ponències, va proposar la constitució de comissions consultives independents al territori de cada Conferència Episcopal per aconsellar i assistir els bisbes. D’altra banda, el papa va publicar un tuit en el qual demanava “Senyor, lliura’ns de la temptació de voler salvar la nostra reputació i a nosaltres mateixos; ajuda’ns a assumir la culpa i a buscar junts respostes humils i concretes, en comunió amb tot el Poble de Déu”.

Miguel Hurtado, la primera víctima que va fer públics abusos comesos presumptament pel monjo de Montserrat Andreu Soler, va demanar ahir la dimissió per “encobrir” de l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i li va donar 72 hores de termini. A més, el ple de Barcelona va aprovar una proposta per expressar el suport de l’ajuntament a les víctimes de pederàstia del cas Maristes, que es començarà a jutjar al març.

Revisarà els arxius i serà “implacable” El bisbe de Solsona, Xavier Novell, assenyala a la seua carta dominical que no té cap coneixement de cap expedient contra algun sacerdot de la seua diòcesi per abusos sexuals a menors, però afirma que serà “absolutament implacable” davant de qualsevol cas. D’altra banda, Novell informa que ha iniciat un procés de consulta per valorar l’oportunitat d’analitzar els arxius de tots els preveres des del 1930, establir un protocol d’actuació i donar formació específica afectivosexual als que tinguin “tasques i responsabilitat educatives”.

Protesta ahir organitzada pel col·lectiu Dones Lleida davant del bisbat pels casos de pederàstia.

Protesta ahir organitzada pel col·lectiu Dones Lleida davant del bisbat pels casos de pederàstia.ÒSCAR MIRÓN

tracking