SEGRE

DONACIONS INICIATIVES

Un tresor de llauna

Francisco Betrian, un bomber de Mollerussa, atresora una col·lecció de més de sis-cents cotxes a escala relacionats amb la seua professió || Ha fet una donació als parcs de Lleida i el Pla

Els joguets reprodueixen els vehicles de diferents països.

Els joguets reprodueixen els vehicles de diferents països.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Francisco Betrian, un bomber de Mollerusa, té al seu historial una col·lecció de més de sis-cents cotxes de llauna relacionats amb la seua professió construïts a escala. Tot va començar quan amb 12 anys, Betrian va començar a col·leccionar cromos. Des d’aquell moment es va adonar que li “agradava tenir moltes coses relacionades amb un mateix tema”. El seu primer camió de bombers l’hi va regalar la seua mare als 16 anys. “Eren els joguets de l’època”, recorda. Gairebé quatre dècades després, es va trobar amb una habitació atapeïda d’aquests objectes, pràcticament 650. És per això que el mes passat va decidir donar cent vehicles de la col·lecció al parc de bombers de Lleida. “Comprava vehicles que s’assemblaven entre si, encara que amb petites diferències, per si de cas algun se’m perdia i això va fer que a poc a poc n’anés acumulant més i més i per això vaig pensar a donar-los”, diu el bomber. Amb aquesta mostra vol donar visibilitat a la col·lecció i atansar-la a la gent ja que segons ell “una exposició així és molt difícil de veure”. A més, explica, li agradaria que la poguessin veure molts nens, “els petits d’ara només coneixen els mòbils, les tablets i la televisió i no tenen ni idea de l’existència d’aquests joguets”. A la mostra poden veure’s camions, cotxes, motos, helicòpters i fins i tot vaixells de bomber de diferents països com Espanya, Itàlia, França, Rússia o Alemanya. Tots tenen una particularitat, fan entre 3 i 13 cm, i el més antic data del 1937. La resta de figures són dels anys 60 i 80 del segle passat. “Dels 100 que hi ha aquí, és probable que la meitat ja no es puguin trobar al món.” La col·lecció es troba en una de les sales del parc de bombers, tot i que Francisco espera que l’acabin posant en algun lloc una mica més visible, “tant de bo aquesta mostra estigui aquí durant 100 anys”, confessa. Així mateix, Betrian també va donar 100 figures més al parc de Bombers de Mollerussa. “Els d’allà són més grans, tenen entre 14 i 20 centímetres”, explica. La resta de la col·lecció, de moment, no es planteja treure-la de les vitrines. “Tinc la intenció de continuar augmentant-la”, assegura el bomber.

“Quan alguna cosa t’agrada molt fas esforços per aconseguir-ho”

Una col·lecció d’aquestes dimensions requereix grans sacrificis. Francisco Betrian assegura que freqüenta tots i cada un dels mercadillos de les ciutats que visita.

Recorda, per exemple, com un dia a Barcelona, passejant per l’antic mercat dels Encants, va veure un camió de bombers de llauna que el va fascinar, però, a causa del preu, va decidir no comprar-lo. Tanmateix, tal va ser la impressió que li va produir el joguet que va haver de tornar a la capital catalana al cap d’una setmana, per comprar-lo.

“No podia parar de pensar-hi, havia d’aprofitar l’oportunitat o se’m podia escapar”, recorda. Un altre dia passejant pel Rastro de Madrid va veure un altre vehicle que li va encantar, però una altra vegada per culpa del preu no va tirar endavant la transacció. Però, novament, quan ja estava a l’altra punta d’aquest gran mercat madrileny, no va poder evitar girar-se i pagar: “Quan alguna cosa t’agrada molt, fas esforços per aconseguir-ho.”

Però no tot val per a aquest bomber amant del col·leccionisme. Els vehicles que compra han d’estar en bon estat, ser de llauna i mesurar entre tres i vint centímetres. “No vull figures més grans perquè si no no em cabrien enlloc.”

Respecte al manteniment, explica que no requereix grans esforços. “Simplement fregant-los amb un drap amb una gota d’oli, queden com si fossin nous”, assegura aquest col·leccionista.

Els joguets reprodueixen els vehicles de diferents països.

Els joguets reprodueixen els vehicles de diferents països.MAGDALENA ALTISENT

Els joguets reprodueixen els vehicles de diferents països.

Els joguets reprodueixen els vehicles de diferents països.MAGDALENA ALTISENT

tracking