SEGRE

SALUT TECNOLOGIA

El robot Da Vinci arriba a l'Arnau

Permetrà portar a terme cirurgies mínimament invasives i reduirà les llistes d’espera || Uròlegs, ginecòlegs i cirurgians lleidatans s’estan formant per operar en les pròximes setmanes

El robot compta està format per quatre braços que controla el cirurgià a través d’un monitor.

El robot compta està format per quatre braços que controla el cirurgià a través d’un monitor.ABEX

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida compta des del passat 14 de febrer amb el robot quirúrgic Da Vinci, un equipament d’alta tecnologia ideat per portar a terme tota mena d’intervencions de forma mínimament invasiva i que ja està present en dotze centres catalans més. Fa al voltant de dos setmanes que pels equips d’Urologia, Cirurgia General i Ginecologia, amb el personal auxiliar necessari, es forma en l’ús de la cirurgia robòtica abans de dur a terme la primera operació amb Da Vinci, que es va fer més popular després de l’aparició al programa de televisió El Hormiguero.

Segons expliquen des de l’empresa Abex, distribuïdora exclusiva d’aquest model a la península Ibèrica, “Da Vinci permet una cirurgia més precisa i mínimament invasiva, per la qual cosa redueix el sagnat, hi ha un risc més baix d’infecció després de l’operació i disminueix, a més, el temps de recuperació per part del pacient”. A banda dels beneficis per al malalt, això es tradueix “en una reducció de les despeses per part de l’hospital, així com una reducció de les llistes d’espera”. Aquesta tecnologia es va crear a finals dels anys noranta amb l’objectiu d’operar a distància els soldats dels Estats Units durant la guerra del Golf malgrat que, segons apunten des d’Abex, “encara no existeix una xarxa d’internet que permeti operar amb èxit a tants quilòmetres de distància”.

Hi ha un total de 55 robots en el conjunt d’Espanya i tretze estan en hospitals catalans

El robot Da Vinci consta de tres components: els quatre braços mòbils que estan en contacte amb el pacient, el centre de control del cirurgià i una torre de visió perquè tot el personal auxiliar (infermeres, anestesistes, etc.) pugui visualitzar i formar part de tot el procés mèdic.

“El cirurgià que porta a terme l’operació s’introdueix dins d’una pantalla, on pot veure la zona a operar en 3D i augmentar-la fins a deu vegades més del que veu a simple vista l’ull humà”, expliquen els responsables de la distribuïdora, mentre destaquen que “controlarà els braços mecànics mitjançant dos joysticks, que serà més còmode i efectiu per a l’especialista”. En el conjunt de l’Estat hi ha un total de cinquanta-cinc d’aquests robots, tretze dels quals es troben a Catalunya (Hospital Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Vall d’Hebrón, Quirón Barcelona, Clínica Puigvert, l’Hospital Clínic de Barcelona, Joan XXIII, Hospital Universitari Josep Trueta, Clínica Sagrada Família, Germans Trias i Pujol, Clínica Diagonal, i ara a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida).

tracking