SEGRE

COMMEMORACIONS MEMÒRIA HISTÒRICA

Homenatge als deportats de Lleida

La Paeria se suma al projecte ‘Stolpersteine’ i col·locarà onze llambordes en memòria dels veïns que van viure l’horror nazi || Alumnes de cinc instituts lleidatans visitaran Mauthausen

Un moment de la presentació del projecte ‘Stolpersteine’ i les visites escolars a camps nazis.

Un moment de la presentació del projecte ‘Stolpersteine’ i les visites escolars a camps nazis.PAERIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Lleida recordarà aquest any onze veïns que van ser deportats als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial amb la col·locació de llambordes personalitzades amb el seu nom davant de les que van ser les seues cases. La Paeria s’afegeix així al projecte Stolpersteine,que va impulsar fa més de 25 anys l’artista alemany Gunter Demnig per retre homenatge a les víctimes de l’Holocaust. Precisament, Demnig serà l’encarregat de col·locar el proper 20 d’abril la primera llamborda al número 1 del carrer Joan Baget, que estarà dedicat al mestre Miquel Sol Torres. Nascut el 1897, Torres va ser un militant de Confederació Nacional del Treball (CNT) i després de la Guerra Civil espanyola es va exiliar a Tolosa, on va continuar col·laborant amb la resistència fins que va ser detingut el 1943 i fu enviat al camp de concentració de Buchenwald. El 1945, amb la imminent derrota dels alemanys a la Segona Guerra Mundial, va ser evacuat a peu amb 4.500 deportats més i un oficial nazi el va abatre d’un tret al costat de la carretera.

L’ajuntament de Lleida, que va iniciar un procés d’investigació per verificar la identitat dels veïns deportats que formarien part del projecte de les llambordes Stolpersteine,va determinar que hi ha un total de 45 lleidatans que podrien tenir una d’aquestes pedres en la seua memòria, encara que de moment se n’instal·laran onze al llarg d’aquest any. La iniciativa també ha comptat amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida, Amical de Mauthausen i Memorial Democràtic i, segons va explicar ahir el tinent d’alcalde Joan Gómez, l’objectiu és “crear una ruta per aquestes pedres per mantenir viva la història i recordar les víctimes d’aquest tràgic episodi”. En aquesta línia, el consistori també ha posat en marxa el projecte Buchenwald-Mauthausen, amb el qual catorze alumnes dels instituts Guindàvols, La Caparrella, Lladonosa, Torre Vicens de Lleida i Almenar visitaran entre el 3 i 6 de maig el camp de Mauthausen, on van ser deportats més espanyols. Josep San Martín, representant del Comitè Internacional de Mauthausen, va assegurar que “el fet que els joves visitin els camps de concentració és la millor vacuna per evitar que es torni a repetir”.

tracking