SEGRE

Segon pacient a tot el món en el qual remet el VIH

El cas és "massa prematur" per declarar-se oficialment curat, segons els científics

Timothy Ray Brown, conegut com

Segon pacient a tot el món en el qual remet el VIH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics consideren que un home de Londres que porta un any i mig en remissió| del VIH és el segon pacient a tot el món amb el virus curat dotze anys després del primer, segons mitjans nord-americans. Publicat aquest dimarts a 'Nature', el cas és "massa prematur" per declarar-se oficialment curat, però els experts parlen obertament de "curació" en entrevistes després d’un any i mig sense medicar-se contra el VIH, segons 'The New York Times'.

El VIH del "Pacient de Londres", que roman en l’anonimat, va començar la seua remissió com a conseqüència d’un trasplantament de medul·la òssia l’objectiu del qual era tractar el càncer que també patia.

El cas és gairebé idèntic al de Timothy Brown, conegut en els cercles mèdics com a "Pacient de Berlín", que el 2007 va ser el primer pacient declarat curat del VIH. En els dos casos les cèdules òssies que van rebre provenien de donants amb un gen CCR5 disfuncional. Altres pacients del VIH que van rebre trasplantaments de cèdules amb el gen CCR5 funcional, van experimentar millora i van estar mesos sense medicació, però el virus va tornar.

La curació d’aquest segon pacient seria de vital importància ja que el "Pacient de Berlín" deixaria de ser un cas aïllat. "Ningú no dubtava de la veracitat sobre el 'Pacient de Berlín’, però era un sol pacient. I quina de les moltes coses que se li van fer va contribuir a l’aparent curació? No estava clar que es pogués repetir", va dir al The Washington Post el cap de malalties infeccioses de l’Hostital Brigham and Women’s de Boston, Daniel Kuritzkes. Encara que és improbable que s’estableixin els trasplantaments de medul·la òssia com a tractament contra el VIH pel risc que porten, sí que podrien utilitzar-se cèl·lules immunes semblants, segons experts. "Això motivarà les persones que la cura no és un somni. És assequible", va dir al The New York Times la doctora Annemarie Wensing, viròloga al Centre Mèdic Universitari d’Utrecht (Països Baixos).

En declaracions al diari novaiorquès, el "Pacient de Londres" va considerar "surrealista" i "aclaparador" que un sol trasplantament hagi pogut curar-li el càncer i el VIH. "Sento un sentit de responsabilitat per ajudar als metges a entendre com va succeir perquè puguin desenvolupar la ciència", va afirmar. "Mai no vaig creure -va agregar- que hi hauria una cura durant la meua vida".

tracking