SEGRE

ESNOTICIA

Un feminisme renovat torna a exhibir avui la seua fortalesa

El 8 de març de l’any passat es va viure una jornada històrica sense precedents. El feminisme es va conjurar contra els excessos de segles de patriarcat i es van viure manifestacions multitudinàries a tot el món. Lleida no va ser una excepció i aquest any s’espera repetir la gesta, malgrat que no s’ha aconseguit la unitat.

Imatge d'arxiu d'una manifestació del 8 de març a Lleida.

Imatge d'arxiu d'una manifestació del 8 de març a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El feminisme ha deixat de ser minoritari. Va quedar clar el 8 de març de l’any passat. Aquell dia milers de dones van sortir al carrer per clamar per la plena igualtat i ho van repetir un mes després arran de l’escandalosa sentència del cas Manada. Per primera vegada, el Dia Internacional de la Dona Treballadora es va convertir el 2018 en una jornada de vaga de dones convocada a nivell mundial sota el lema “si les dones parem, el món es para”. Un dia que va culminar amb manifestacions multitudinàries. Lleida no va ser-ne una excepció. L’aturada va tenir un seguiment desigual, però les dones van prendre els carrers i van demostrar que l’incipient feminisme dels anys setanta ressorgia amb força en ple segle XXI de la mà de les lluitadores històriques, però també de joves que miren el món amb ulleres violeta. Avui les dones tornen a estar cridades a la vaga. A Lleida, tanmateix, l’horitzó electoral ha enterbolit les relacions de la Marea Lila amb la Coordinadora 8M, que engloba entitats com Dones de Lleida, i no hi haurà una manifestació unitària, sinó dos. No falten motius per convertir el 8 de març en un dia reivindicatiu. Les desigualtats laborals es tradueixen que les dones cobren 3.000 euros menys, una bretxa salarial que supera el 20%, mentre que només hi ha un 9% de directives a les empreses. Però no tot és qüestió de diners: només 39 dels 231 municipis de Lleida estan governats per alcaldesses. A més, la violència masclista es va cobrar 47 morts a Espanya el 2018 i hi va haver 1.153 denúncies a Lleida per aquesta xacra.

Davant d’aquest panorama desolador, avui serà dia de serveis mínims. S’han anul·lat 21 trens en direcció Barcelona i també hi haurà afectacions als autobusos urbans.

Pel que fa al comerç, també s’espera una baixada de persiana generalitzada i, sobretot, la vaga tindrà un seguiment massiu als centres de Secundària i universitaris.

tracking