SEGRE

El feminisme pren els carrers de Lleida amb dos manifestacions multitudinàries

Les dones van parar a mitges, però malgrat no secundar massivament la vaga ahir va tornar a viure’s un 8 de març històric en què milers de persones van tornar a sortir al carrer per clamar contra el patriarcat i reivindicar la igualtat real en una jornada en què va haver de lamentar-se un nou crim masclista a Madrid.

La plaça Sant Joan, final de la manifestació convocada per Marea Lila, a vessar.

La plaça Sant Joan, final de la manifestació convocada per Marea Lila, a vessar.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No és un dia de festa, és un dia de lluita.” La consigna, que podia llegir-se en una de les pancartes que es van veure ahir als carrers de Lleida, resumeix l’esperit d’una jornada combativa en què la vaga va ser simbòlica, però la protesta molt real. A la capital, unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar contra els excessos del patriarcat i clamant per la igualtat real. Això sí, el feminisme es va mostrar desunit i no hi va haver una marxa, sinó dos de diferents. La de Marea Lila va congregar 3.000 persones i la Coordinadora del 8-M, 2.000, segons la Policia Local. Molta gent a les dos que, tanmateix, no va sumar forces. La sororitat, escollit “neologisme de l’any 2018”, va brillar per la seua absència. Però no van ser les úniques mobilitzacions. Al matí, les estudiants van col·lapsar el trànsit tallant el pont de la Universitat i els piquets es van fer notar a l’Eix Comercial. També es van vestir de lila les comarques. Tàrrega, Mollerussa i Balaguer van acollir algunes de les concentracions més freqüentades de Ponent. Al Pirineu, la vaga feminista va aconseguir tancar l’estació d’esquí de Port Ainé i molts ajuntaments governats pel PDeCAT i Esquerra van tancar portes i van decretar serveis mínims. L’aturada també va afectar la mobilitat, amb una vintena de trens anul·lats a Lleida.

La jornada va estar marcada per un nou crim masclista a Madrid, que va elevar a 48 les víctimes mortals a l’Estat espanyol. I per un informe del Consell General del Poder Judicial que posa de manifest que les denúncies per violència masclista han pujat un 23% en només un any a Lleida i se’n presenten una mitjana de quatre al dia. Una xacra social.

tracking