SEGRE

ESNOTICIA

Les dones conquereixen el carrer a Lleida

Les dos manifestacions feministes congreguen unes cinc mil participants, segons la Guàrdia Urbana | Van exigir la llibertat en l’àmbit sexual i laboral i van demanar no oblidar les assassinades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de dones de Lleida, i també alguns homes, es van vestir ahir de lila i van sortir al carrer per reivindicar els seus drets, encara que no en una manifestació unitària sinó en dos, que van partir de diferents llocs amb una hora de diferència. Les dos compartien les mateixes reivindicacions, bàsicament aconseguir la igualtat real en tots els àmbits, i fins i tot els seus participants van repetir algunes consignes, per exemple “sense dones no hi ha revolució” o “no és no”. Però les seues organitzadores, Marea Lila d’una banda i la Coordinadora 8-M, de la que forma part Dones Lleida, de l’altra, no van arribar a una entesa per unificar les protestes i el resultat va ser una manifestació amb uns tres mil participants i una altra amb més de dos mil, segons la Guàrdia Urbana. De fet, durant tota la jornada ja hi va haver actes separats i, a més, al matí també es van manifestar unes dos-centes estudiants.

Marea Lila assegura que la Coordinadora “les va vetar” per incloure els sindicats en la protesta, mentre que la Coordinadora afirma que va abandonar la Marea Lila al considerar que està influïda per les eleccions polítiques i sindicals i perquè “ens obligaven a incloure homes”. No obstant, malgrat la divisió, hi va haver persones que quan va acabar la primera manifestació van acudir a l’altra.

La plaça Sant Joan va ser el lloc on va finalitzar la primera protesta de Marea Lila, en la qual van llegir 51 noms de dones que tenen carrer a la ciutat. Diverses portaveus van llegir el manifest en el qual van afirmar “que les vides de les dones continuen marcades per les desigualtats i les violències masclistes”. Entre altres mesures, van exigir “l’avortament lliure per a les menors i que Lleida tingui assistència pública de reproducció assistida per a les lesbianes”. Portaveus de la Coordinadora van denunciar, a la plaça de la Catedral, que “falten les assassinades i exiliades” i van demanar acabar amb “l’assetjament laboral i sexual”.

“S’han de resistir els envits del patriarcat”

La plaça 8 de Març de Lleida va acollir un any més l’acte institucional en commemoració del Dia Internacional de la Dona, organitzat per la Paeria i diferents entitats feministes. A l’acte van assistir l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, i el delegat del Govern, Ramon Farré. La conductora de l’acte va ser la professora i catedràtica Teresa Quintillà, que en el seu discurs va voler remarcar el paper de la dona dins de la societat. Així mateix, l’encarregada de llegir el manifest institucional va ser la tresorera de l’empresa Ap!Lleida, Carmen Salla, que va reivindicar l’“empoderament de la dona” i va animar tota la societat a lluitar “contra els envits del patriarcat que vol mantenir intactes els seus eterns privilegis”.

Assistents a la protesta de la Marea Lila.

Assistents a la protesta de la Marea Lila.ÒSCAR MIRÓN

Assistents a la protesta de la Marea Lila.

Assistents a la protesta de la Marea Lila.ÒSCAR MIRÓN

Assistents a la protesta de la Marea Lila.

Assistents a la protesta de la Marea Lila.ÒSCAR MIRÓN

tracking