SEGRE

Sanitat amplia la vacuna de la meningitis però sense incloure la del meningococ B

Cobrirà els adolescents davant de més variants de la malaltia

Sanitat amplia la vacuna de la meningitis però sense incloure la del meningococ B

Sanitat amplia la vacuna de la meningitis però sense incloure la del meningococ BEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanitat i les comunitats autònomes han acordat modificar la pauta de vacunació davant la meningitis per cobrir els adolescents de més variants d’aquesta malaltia, però no s’inclourà en el finançament públic la vacuna davant el meningococ B (en nadons), com reclamaven algunes autonomies. L’acord assolit en la reunió de la Comissió de Salut Pública celebrada aquest dijous, segons fonts del Ministeri, contempla ampliar la immunització, de tal manera que la vacuna passarà a ser tetravalent i protegirà els adolescents de dotze anys no només del tipus (serogrup) C, com passa en l’actualitat, sinó a més dels A, W i Y.

En l’acord assolit, s’assenyala que la Comissió ha valorat la proposta de "Recomanacions de vacunació davant la malaltia meningocócica invasiva", realitzada pel Comitè Tècnico Assessor de Vacunacions, que advertia d’un augment dels casos de malaltia meningocócica invasiva en les últimes temporades epidemiològiques, fonamentalment deguts als serogrupos W, I i C. No obstant això, la Comissió no ha considerat oportú incloure en el finançament públic la vacunació davant el meningococ B (Bexsero) en la infantesa. I no ho ha fet, segons s’argumenta en l’acord, per la informació disponible sobre la vacuna, que "mostra una curta durada de la protecció després de la vacunació, absència de protecció en la població no vacunada, falta de dades d’efectivitat i alta reactogenicidad quan s’administra juntament amb les vacunes del calendari en l’etapa infantil"·. En qualsevol cas, es mantenen les recomanacions de vacunació davant meningococ B i meningococs ACWY en els grups de risc.

Amb la nova pauta de vacunació en població adolescent, se substituirà la vacunació actual als 12 anys amb la vacuna davant meningococ C per la vacuna tetravalent davant el meningococ per serogrups A, C, W i Y. Aquesta substitució es durà a terme de forma gradual i haurà d’estar implementada a tot el territori al llarg de 2020. Per a això, es realitzarà una captació activa i una vacunació de diverses cohorts d’adolescents i adults joves.

Amb la finalitat d’establir una protecció més global, a més de vacunar els 12 anys amb la tetravalent, es realitzarà una vacunació de rescat en persones de 13 a 18 anys durant un període de dos o tres anys.

Sanitat ha publicat al seu web un document amb què intenta aclarir dubtes sobre la vacunació davant aquesta malaltia, que consisteix en una inflamació de les membranes (meninges) que recobreixen el cervell i la medul·la espinal, i es manifesta amb febre, mal de cap, nàusees i vòmits, rigidesa de clatell i disminució de la consciència. La meningitis per meningococ està causada pel bacteri N. meningitidis i els tipus que la causen amb més freqüència són A, B, C, W i Y. El meningococ no només produeix meningitis sinó també sèpsia (quan el meningococ arriba a la sang) o més rarament pneumònia, artritis o altres infeccions

Però, quina és la situació epidemiològica de la malaltia a Espanya?

Segons explica Sanitat, pot aparèixer de forma esporàdica o també en brots cada cert temps i s’observa una lleugera tendència ascendent dels casos des del 2014, encara que la incidència actual continua sent baixa. Aquest augment s’ha observat fonamentalment en la malaltia causada pels tipus C, W i Y. El major nombre de casos són produïts pel tipus B, sobretot en menors de cinc anys, amb una tendència descendent des del 2000. En els últims anys, no s’ha produït cap mort en menors d’un any.

Quines vacunes davant la meningitis hi ha disponibles?

Espanya disposa de vacunes que poden protegir davant alguns tipus de meningococ i la vacuna davant el C està inclosa en el calendari de vacunació infantil des del 2000. A més, hi ha disponibles vacunes davant el B i els tipus A, C, W i Y (la tetravalent). Les tetravalents, segons Sanitat, "proporcionen una resposta immune adequada davant tots els serogrupos inclosos, amb una persistència de la protecció d’almenys 5-10 anys". A més, aquestes vacunes "són segures i protegeixen també a nivell del nas i coll, és a dir, són capaços de produir protecció comunitària". Tanmateix, les vacunes davant meningococ B proporcionen protecció "de curta durada i produeixen quadres de febre, sobretot en població infantil i quan s’administren juntament amb altres vacunes del calendari".

Llavors, per què no s’inclou la vacuna tetravalent en la població infantil en aquest moment?

Segons assenyala el Ministeri al seu web, "actualment la situació epidemiològica de la malaltia meningocócica pels serogrups W i Y, mostra que es produeixen més casos en la població adulta, per la qual cosa no s’inclou en aquest moment la vacunació sistemàtica en la població infantil". "Si es detectés un augment en la tendència del nombre de casos en aquest grup de població abans d’instaurar la protecció comunitària, es justificarà la inclusió de la vacuna tetravalent en la població infantil", afegeix.

tracking