SEGRE

SALUT PATOLOGIES

Les altes concentracions de pol·len crearan nous al·lèrgics

La falta de pluges en els últims mesos ha provocat aquest augment

Comença la concentració de pol·len de plàtan a Lleida.

Comença la concentració de pol·len de plàtan a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Just a les 22.58 hores d’ahir vam entrar a la primavera. I amb ella vindran la màniga curta, el sol, el canvi horari (pot ser que per última vegada) i les molestes al·lèrgies. Aquest any els experts asseguren que, a causa de la falta de pluges en els últims mesos, els nivells de concentració de pol·len són molt alts. Tant que persones que no pateixen al·lèrgies ho faran. Així ho va assenyalar la responsable de la Xarxa d’Aerobiologia de Calunya (XAC), Jordina Belmonte. “Pot ser que sembli que s’hagin refredat, però en aquests casos és molt possible que les altes concentracions hagin propiciat que es converteixin en al·lèrgics”, va explicar Belmonte, alhora que va apuntar que les espècies de pol·len que més afectaran la població són les cupressàcies, el plàtan d’ombra, la parietària, l’olivera i les gramínies.

“Actualment a Lleida tenim quatre vegades més pol·len de xiprer que l’any passat”, assegura el coordinador la Unitat d’Al·lèrgia de la Regió Sanitària de Lleida, el doctor Lluís Marqués. Segons l’especialista, fa més d’un mes que tracten diverses persones per culpa d’aquest tipus d’al·lèrgia, a qui l’alta concentració de pol·len està provocant que el tractament els sigui ineficaç. Així mateix, Marqués va informar que el pol·len de plàtan està començant a aparèixer. Respecte als símptomes explica que els més habituals és la rinitis, l’asma i la coïssor d’ulls i de coll. “Per prevenir en la mesura possible aquestes molèsties és aconsellable que la població segueixi al peu de la lletra els seus tractaments i no s’exposin innecessàriament a activitats a l’aire lliure”, assenyala el doctor, que afegeix: “La vacunació és una solució poc coneguda però, al contrari dels medicaments que tenen una efectivitat caduca, amb la vacuna els seus efectes poden ser perennes”.

Els experts recomanen seguir al peu de la lletra els tractaments i evitar activitats a l’aire lliure

Els experts asseguren que més de la meitat de la població serà al·lèrgica en poc més de tres dècades el 2050 i presentarà símptomes a més d’un pol·len.

La primavera serà calorosa després d’un dels hiverns més secs del segle La primavera serà calorosa i menys plujosa del que és normal a tot Espanya, després del segon hivern més sec del segle XXI i el cinquè des del 1965, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Respecte a les precipitacions per als mesos d’abril, maig i juny, la tendència confirma que els valors seran inferiors al que resulta habitual a tot l’Estat espanyol. En relació amb l’hivern, l’Aemet va destacar que ha sigut molt sec, “no ha plogut ni la meitat del que cau habitualment”, i només s’han recollit 98 litres per metre quadrat, un 51% per sota de la mitjana. Pel que fa a les temperatures, la mitjana dels valors màxims (14,4 graus) del trimestre ha sigut la més alta des del 1965, mentre que les mínimes han estat gairebé 0,5 graus per sota de la normal.

tracking