SEGRE

INFANTESA POLÈMICA

Judici contra el 'pederasta de Maristes'

Primera sessió de la vista pel cas que va destapar l’escàndol dels abusos sexuals a nens || L’autor confés, per al qual demanen 76 anys de presó, admet agressions a tres de les quatre víctimes

L’acusat, Joaquín Benítez, assegut ahir al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona.

L’acusat, Joaquín Benítez, assegut ahir al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Barcelona va acollir ahir la primera sessió del judici contra els abusos sexuals a l’escola Maristes de Sants-les Corts, a Barcelona, el cas que va destapar l’escàndol de les agressions pederastes dins de l’Església. La direcció del centre no va comunicar a les famílies dels alumnes que l’exprofessor Joaquín Benítez havia abusat d’un estudiant el 2011 perquè els pares de la víctima van demanar discreció. Així ho va assegurar el vicari provincial dels Maristes, Pere Ferré, a la primera sessió del judici contra aquest exprofessor de gimnàstica, per al qual la Fiscalia demana 76 anys de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes de 13 i 14 anys en els cursos entre el 2006 i el 2010. Segons va apuntar Ferré, després de rebre la denúncia de la família del petit van comunicar els fets a l’equip docent, ho van posar en coneixement de la Fiscalia i van explicar a la resta d’alumnes que Benítez deixava l’escola, però sense citar el motiu real. En aquest sentit, el vicari va explicar que el centre va apartar el professor però que, al cap de pocs dies, el mateix Benítez va renunciar al seu lloc de treball al reconèixer que havia tingut “un moment de debilitat” i se li n’havia “anat el cap”, però sense arribar a masturbar-se. No ho van comunicar a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ni a la conselleria d’Educació perquè “el menor no estava desemparat per la família”. L’escola va investigar una mica més i no va trobar cap altra denúncia anterior contra Benítez. Tanmateix, a partir del 2011, el servei psicopedagog dels Maristes de Sants-les Corts va estar alerta per detectar nous possibles casos: el 2012 van començar a elaborar un protocol per a casos de pederàstia i el 2013 van posar en marxa programes de conscienciació entre els alumnes per prevenir, detectar i comunicar situacions similars. Per la seua part, els Mossos que van investigar els fets van explicar que van rebre una vintena de denúncies a partir de la del 2011, i que totes seguien un patró similar, encara que les víctimes eren homes que havien nascut entre els anys 70 i 90. En aquest sentit, van explicar que totes les denúncies se centraven en abusos comesos entre el 1986 i el 2011. En el moment dels fets, les víctimes tenien entre 13 i 14 anys. Benítez els citava al despatx per fer-los un massatge per alguna lesió.

En dos casos, a més, els van explicar que algú havia vist Joaquín Benítez cometent els abusos. Sobre el primer cas conegut, van explicar que el Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona els va ordenar investigar-lo. La direcció només els va facilitar el nom i cognom de l’acusat i, com que la família no volia seguir endavant amb la denúncia, el cas va quedar aturat.

L’exprofessor de Maristes demana perdó a les víctimes L’exprofessor de Maristes Joaquín Benítez, que està sent jutjat per quatre delictes d’abusos sexuals a alumnes a l’Audiència de Barcelona, va demanar ahir perdó a les víctimes i a les seues famílies, i va assumir la responsabilitat a l’assegurar que “com a persona tenia aquesta debilitat”. En declaracions després de la primera sessió del judici, on encara no ha declarat com a acusat, Benítez va dir que lamentava “moltíssim” el que havia passat i també va demanar perdó a tots els pares i alumnes del col·legi. Va sol·licitar que deixin de dir-li pederasta, ja que des del 2011 s’ha tret “la porqueria que tenia a la ment”. “Si estic donant la cara és perquè sóc una persona nova i vull de veritat que la gent sàpiga que podem canviar si volem”, va assegurar. Benítez va explicar que de petit va viure “un infern” ja que durant 17 anys va ser víctima d’abusos mentre estava internat en un col·legi. “Només queden dos persones de la meua família que m’atenen.” La declaració de l’exprofessor de gimnàstica de Maristes està prevista per avui. Benítez només va admetre els abusos sexuals en tres dels quatre casos dels quals se l’acusa al judici i es va negar a arribar a un pacte amb les acusacions.

tracking