SEGRE

GASTRONOMIA CONGRÉS

La fruita, millor a més altitud

El Congrés Gastronòmic del Pirineu d’Osca aborda la recuperació de varietats autòctones || Els germans Torres obren el certamen

Els germans Torres, ahir a la inauguració de les ponències del certamen d’Osca.

Els germans Torres, ahir a la inauguració de les ponències del certamen d’Osca.G.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gradual i previsible augment de les temperatures farà necessari traslladar les plantacions de fruiters a zones més altes, ja que ja s’ha demostrat que les fruites produïdes en microclimes de muntanya presenten millor textura, són més dolces i tenen més bona coloració. Així ho va explicar ahir la investigadora agrària del Centre d’Investigació de Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA) Pilar Errea, en el marc del segon Congrés del Producte i la Gastronomia del Pirineu que se celebra a Osca. Errea va exposar els treballs que desenvolupa aquest departament i que han permès recuperar genèticament varietats de fruiters que, per la despoblació i l’arribada de plantacions d’origen estranger, pràcticament van desaparèixer del Pirineu oscenc. Així, aquesta zona ja té de nou plantacions de poma Garcia, que ja es coneixia fa 120 anys, pera de Roma o préssec del Pirineu, que té fama de ser el millor per fer conserva. També se n’han recuperat altres com l’atzerola, un fruit petit molt àcid, les granades, les nespres (arbre ornamental fruiter) o els caquis petits. El seu consum està en clara expansió i el que es pretén és augmentar-lo amb processos de transformació i convertir-los en gelees, sucs o vinagres.

El certamen, sota el paraigua de la marca Fet al Pirineu, es va inaugurar dissabte passat, el dia 23, amb una mostra de productes agroalimentaris singulars, mostra per la qual van passar més de 8.400 persones i es van doblar les vendes respecte a la primera edició del congrés, celebrada fa dos anys. La mostra va donar pas a les jornades teòriques, que van ser inaugurades ahir pels germans Torres, amb estrella Michelin i coneguts per les seues aparicions televisives. En la seua intervenció, van afirmar que el seu somni és muntar un restaurant d’alta muntanya per recuperar la manera de cuinar familiar, “amb la llar enmig del menjador i tot servit en safates”. “La nostra filosofia és anar al mercat, acudir al productor, cuinar... En definitiva, el que teniu a Osca”, van sentenciar, alhora que van afegir que “si no tens tradició, no pots crear avantguarda”.

Una altra de les ponències la va impartir el multipremiat xef Toño Rodríguez, ara al capdavant del restaurant Quema de Saragossa, que va detallar el seu periple pel món de la gastronomia i va augurar que tard o d’hora aconseguirà una estrella Michelin.

D’altra banda, les jornades tècniques acabaran avui amb protagonisme del sector enològic oscenc.

tracking