SEGRE

Una troballa genètica obre la porta a repel·lents de mosquits súper eficaços

Picadures de mosquit.

Una troballa genètica obre la porta a repel·lents de mosquits súper eficaçosSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics d’una universitat de Florida han descobert el gen que fa que el mosquit Aedes aegypti detecti els àcids de l’olor humana i trobi així les seues "víctimes", la qual cosa obre la porta a la creació de repel·lents més eficaços contra aquests grans transmissors de malalties. "Ara podem utilitzar aquesta informació per entendre com els mosquits troben la gent i per crear noves olors que bloquegin o alterin els que atreuen al mosquit", va explicar Matthew DeGennaro, cap de l’equip de la Florida International University (FIU) que va fer el descobriment.

Els resultats de la investigació que va donar amb el gen IR8a, un receptor olfactiu que funciona juntament amb altres per a la detecció dels àcids a la pell humana, van ser publicats aquest dijous a la revista Current Biology. Els Aedes aegypti, a diferència d’altres mosquits, estan "especialitzats en humans". Els mascles s’alimenten de nèctar, però les femelles necessiten alimentar-se de sang humana per reproduir-se. Sense això, no poden posar ous, explica DeGennaro.

El científic, nascut a El Bronx (Nova York) fa 43 anys i resident aMiami des de fa cinc anys, ja era conegut al món de la genètica per haver creat el 2013, quan treballava com a investigador a la Rockfeller University, el primer mosquit mutant de la història, a qui li faltava un gen. Des d’aleshores, guiat pels resultats de les investigacions sobre el genoma de la mosca realitzades per altres científics, el seu equip va continuar traient-los gens a ingents quantitats de mosquits per veure els canvis que es produïen i d’aquesta manera arribar a conèixer les funcions dels diferents gens. Així van donar amb l'IR8a. Els mosquits als que se’ls va privar d’aquest gen tenien problemes per detectar l’àcid làctic i altres components àcids en l’olor humana, encara que sí que continuaven percebent el diòxid de carboni i la calor que emetem les persones. Davant de la incapacitat per sentir l’olor de l’àcid, més del 50% no va poder buscar aliment picant a algú.

tracking