SEGRE

INICIATIVES SALUT

Prevenir, clau contra el càncer de còlon

La regió sanitària de Lleida i l’Aecc celebren el Dia Mundial contra els tumors colorectals || La detecció precoç redueix un 17 per cent les probabilitats de tenir aquesta malaltia

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que porta a terme el departament de Salut de Lleida i Alt Aran dirigit a les persones d’entre 50 i 69 anys redueix fins un 17 per cent les probabilitats de tenir aquesta malaltia. Aquest és una de les dades que la coordinadora d’aquesta iniciativa a la regió sanitària de Ponent, Montse Llorens, va explicar ahir a l’acte per commemorar el Dia Mundial per a la prevenció del Càncer de Còlon que se celebra cada 31 de març, en què també va participar l’Aecc Lleida. Aquest any el lema de la campanya d’informació i conscienciació és “Contra el càncer de còlon, asseu-te” i té com a objectiu animar la població a participar en la prova de detecció. Aquest programa, que s’implementa des del 2010, cita cada dos anys 89.000 persones de la regió sanitària, de les quals al voltant d’un 50 per cent se sotmet a les proves, que consisteixen a prendre una mostra d’excrements per detectar possibles traces de sang.

“Estem notant cert relaxament per part de la societat, de manera que considerem indispensable conscienciar la gent”, va explicar Llorens. Des de l’any 2010, quan va començar el programa de cribratge, s’han diagnosticat un total de 267 càncers colorectals a Lleida, la majoria en estats molt precoços i prop de 5.000 lesions premalignes. A l’Alt Pirineu i Aran es van detectar uns trenta-quatre tumors invasius. Per la seua banda, la gerent de l’Aecc Lleida, Eva Figuera, va reafirmar el suport de l’associació a tots els pacients i familiars que tinguin aquesta malaltia i va animar la societat a participar en el projecte. “Informar és essencial”, va assegurar Figuera.

Antoni Ribas.

Antoni Ribas.P.RODELLAR

tracking