SEGRE

PRESTACIONS FAMÍLIES

Permisos de paternitat per a més de 2.600 lleidatans el 2018

La baixa per naixement s’amplia a partir d’avui fins a les vuit setmanes

Imatge d’arxiu de l’incubador per a nounats a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’incubador per a nounats a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sol·licitud del permís de paternitat ha experimentat un creixement progressiu en els últims anys a les comarques de Ponent, fins a assolir la xifra màxima de més de 2.600 beneficiaris el 2018. Segons les dades del ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, l’any passat es van concedir un total de 2.632 permisos de paternitat a la província de Lleida, una xifra lleugerament superior a la d’un any abans (2.615) i que suposa la més elevada des que va entrar en vigor aquesta prestació, el 2007. A més, les dades demostren que durant l’any es concedeixen més permisos de paternitat que de maternitat i que fins i tot augmenten els pares que acaben gaudint del permís de la mare després del naixement d’un fill, amb 31 casos a Lleida el 2018, davant els 25 del 2017.

A partir d’avui, els sol·licitants d’aquesta baixa laboral per a la cura dels fills podran disfrutar d’un permís de vuit setmanes. Des de l’estiu passat, la baixa era de cinc setmanes. El permís de paternitat va entrar en vigor el 2007 i només era de 15 dies, un període que es va mantenir fins al 2017, quan es va fer la primera ampliació fins a les quatre setmanes. En aquests onze anys, s’han sol·licitat més de 31.200 permisos de paternitat a les comarques de Ponent i aquesta baixa laboral per a la cura dels fills ha registrat un augment entre els pares, del 0,65% el 2018. Un període en què la despesa de la Seguretat Social per a aquesta baixa va ser de més de 4,3 milions d’euros, un 17% més.

Les dos primeres setmanes del permís s’hauran de gaudir ininterrompudament després del part

Però, si augmenten els permisos que sol·liciten els progenitors, cauen els de les mares. Segons les dades de la Seguretat Social, l’any passat es van iniciar un total de 2.264 permisos de maternitat a la província de Lleida, un 3,62% menys.

Amb l’ampliació que entra en vigor avui, les dos primeres setmanes del permís de paternitat s’hauran de gaudir de forma ininterrompuda després del part. Les sis setmanes restants podran ser de gaudi interromput i exercitar-se des de l’acabament del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi dotze mesos. Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, per la qual cosa si el pare no en gaudeix, no el podrà cedir a la mare. El decret llei preveu que el 2020 el permís de paternitat s’ampliï fins a les 12 setmanes.

tracking