SEGRE

SALUT MENORS

Protocol als CAP per detectar el maltractament infantil

Es podrà incloure indicadors de risc en la història clínica dels menors || L’objectiu és afavorir la detecció i l’atenció

Els consellers de Salut i Assumptes Socials, ahir en la presentació.

Els consellers de Salut i Assumptes Socials, ahir en la presentació.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va presentar ahir un nou protocol d’actuació davant del maltractament infantil des de la salut, que actualitza l’anterior del 2008 i amplia l’abast a l’atenció primària, cosa que permet als professionals introduir dades de nens atesos amb indicadors de risc de maltractament i afegir mesures per evitar revictimitzar. El protocol el van presentar els consellers de Salut, Alba Vergés, i de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que van destacar que posarà èmfasi a prevenir el maltractament, formarà els professionals (abans de l’estiu), millorarà la coordinació entre departaments (incloent Justícia i Interior) i crearà equips funcionals d’experts que ajudaran a la detecció. Vergés va subratllar que protegirà els professionals sanitaris de l’estrès d’atendre nadons maltractats i donar l’alerta, i els ofereix eines per a “reduir el marge d’interpretació subjectiva i afavorir la detecció” de casos, recollint la informació amb tres models de documents: notificació de risc, informe sanitari i comunicat judicial.

Així mateix, s’està desenvolupant un apartat en la història clínica informatitzada d’atenció primària que permetrà alertar d’indicadors de risc i es connectaran amb el Registre Unificat de Maltractament Infantil de Salut, que recull des de l’any 2009 informació de casos atesos en pediatria, ginecologia i obstetrícia en hospitals. També inclou un annex específic sobre maltractament prenatal i a nadons, incloent la detecció del consum de drogues.

El protocol vol evitar la victimització secundària amb una ràpida i experta actuació professional

D’altra banda, el protocol també inclou la creació d’equips d’experts en abusos sexuals i maltractament greu, distribuïts pel territori i encarregats de fer el diagnòstic sanitari i el tractament inicial. Aquests equips assessoraran els professionals de primària i hospitals.

Prevenció contra el sacseig i la vulnerabilitat en la gestació

El nou protocol dedica un apartat específic contra el maltractament prenatal que inclou, per exemple, que la gestant tingui una alimentació deficient, consumeixi drogues o pateixi maltractament. També s’inclou una guia per detectar maltractament en nadons, durant els primers mesos de vida. Els professionals hauran de detectar signes de fatiga en els progenitors, com el sacseig, que posa en risc el nadó. Una pràctica contra la qual s’haurà de prevenir de forma coordinada en centres de primària i hospitals. Així mateix, el protocol vol protegir els professionals de l’estrès amb més recursos.

tracking