SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA ÒBIT

Neus Català. Adéu a una supervivent

Neus Català, militant antifeixista i lluitadora a favor de la memòria dels deportats a camps de concentració nazis, va morir ahir als 103 anys || L’enterrament serà dimarts a Móra d’Ebre

Neus Català, nascuda als Guiamets, va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seua vida.

Neus Català, nascuda als Guiamets, va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seua vida.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lluitadora antifeixista i supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück Neus Català va morir ahir als 103 anys al geriàtric dels Guiamets, al Priorat, la seua estimada localitat natal. Nascuda el 6 d’octubre del 1915, Català era presidenta de l’Amical de Ravensbrück des de la seua fundació el 2005 i va rebre diverses condecoracions al llarg de la seua vida per la seua lluita infrangible contra el feixisme i l’oblit dels deportats per l’horror nazi, sobretot de les dones, llargs anys silenciades. Filla d’agricultors, a l’iniciar-se la Guerra Civil impulsa les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya dels Guiamets i poc després marxa a Barcelona, on inicia els estudis d’infermeria. Tanmateix, la seua carrera es veu truncada per l’exili. El 1939 travessa la frontera francesa amb 180 orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt, que estaven sota la seua cura. Des de l’exili a França, va col·laborar amb els maquis i es va incorporar a la resistència francesa. El 1943 va ser denunciada, amb del seu marit, als nazis i un any després va ser deportada al camp de Ravensbrück i, posteriorment, al de Flossenbürg, concretament al subcamp txec d’Holleischen, on va formar part d’una xarxa de sabotatge en la fabricació d’armament. Va ser alliberada el maig del 1945 i va tornar a França, on va continuar la lluita clandestina contra el franquisme.

A finals dels anys seixanta, va iniciar un llarg treball per recuperar la memòria històrica de les dones de la resistència i deportades, testimonis que va relatar el 1984 al llibre De la resistencia y de la deportación: 50 testimonios de mujeres españolas. La seua història també es va plasmar a la novel·la Un cel de plom, escrita al costat de Carme Martí. Va rebre reconeixements com la Creu de Sant Jordi (2005), la Medalla d’Or i la Medalla centenària de la Generalitat (2015) –en el marc de l’Any Neus Català, coincidint amb el setantè aniversari de l’alliberament dels camps nazis–, el Premi Alternativa 2006 de EUiA i el Premi Dignitat de la Comissió de la Dignitat (2007), entre d’altres.

El funeral de Català es farà aquest dimarts que ve al tanatori de Móra d’Ebre i serà una cerimònia en l’estricta intimitat per petició dels familiars, segons va assenyalar l’ajuntament dels Guiamets.

Neus Català, nascuda als Guiamets, va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seua vida.

Neus Català, nascuda als Guiamets, va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seua vida.EFE

tracking