SEGRE

Els cuidadors no professionals poden tornar a cotitzar sense cost

Les cotitzacions van a càrrec de l’Estat amb data de l’1 d’abril

Imatge d'arxiu d'un curs de cuidadors

Els cuidadors no professionals poden tornar a cotitzar sense costConsell Comarcal de la Noguera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cuidadors no professionals de beneficiaris de la Llei de Dependència poden subscriure un conveni especial amb la Seguretat Social des de l’1 de gener sense haver de pagar ells les cotitzacions equivalents al límit mínim del règim general, segons ha indicat el Ministeri de Treball, que ha recuperat l’acord especial suprimit pel govern del Partit Popular el 2012. Així, a partir d’ara, les cotitzacions socials d’aquests convenis, també dels que ja vigien, van a càrrec de l’Administració General de l’Estat i no generen cap cost al cuidador no professional.

El principal avantatge per als cuidadors no professionals, majoritàriament dones, és que d’aquesta forma els anys dedicats a cura de la persona dependent s’integren a la seua vida laboral i contribueixen a generar dret a prestacions com la de jubilació o la d’incapacitat permanent.

Aquest conveni especial està dirigit a aquelles persones que estan designades com a cuidadores no professionals en el Programa Individual d’Atenció, elaborat pels Serveis Socials corresponents al municipi de residència de la persona sol·licitadora. Per a

subscriure'l és necessari que la cuidadora no estigui donada d’alta en la Seguretat Social en cap règim a temps complet ni a l’atur. A més, la persona que rep les cures ha de tenir reconeguda la prestació econòmica de dependència per donar opció al seu cuidador a subscriure el conveni especial.

La sol·licitud s’ha de presentar a les oficines de la Tresoreria General de la Seguretat Social en les quals hi ha un formulari. També es pot sol·licitar a la seu electrònica utilitzant el servei d’“Alta en Conveni Especial”, sempre que es disposi de certificat electrònic.

Vigència del conveni especial

Els convenis especials de cuidadors no professionals de les persones en situació de dependència, subscrits anteriorment a l’1 d’abril, continuen vigents, però els interessats ja no tindran que fer front a les quotes, sinó que el seu finançament corre per compte de l’Administració General de l’Estat. Aquest canvi s’ha produït d’ofici per als 7.000 cuidadors que el tenien subscrit.

Els cuidadors la persona dependent dels quals tenia reconeguda la prestació econòmica anteriorment a l’1 d’abril tenen tres mesos (90 dies naturals) per sol·licitar el conveni i que els seus efectes s’estenguin des d’aquesta data, és a dir, des del propi 1 d’abril. Si el subscriuen després del 30 de juny, el conveni tindrà efectes a partir de la data de subscripció. Així mateix, els cuidadors de persones la prestació econòmica dels quals per dependència sigui reconeguda a partir de l’1 abril tenen 90 dies per sol·licitar el conveni si volen que els seus efectes siguin des de la data en la qual se’ls hagi reconegut la prestació. Si se sol·licita després d'aquest 90 dies naturals, el conveni tindrà efectes des de la data de suscripció del mateix.

En el cas que el cuidador passi a ser titular d’una pensió de jubilació, incapacitat permanent de viudetat o de favor familiar o compleixi els 65 anys, haurà de donar de baixa el seu conveni

tracking