SEGRE

SALUT TRASPLANTAMENTS

Tretze lleidatans trasplantats i tres donants en només 3 mesos

La donació augmenta un 18% a Catalunya el primer trimestre de l’any

Vista general de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Vista general de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tretze veïns de Lleida han rebut un trasplantament d’òrgans el primer trimestre de l’any, període en què l’hospital Arnau de Vilanova ha registrat tres donants. Segons les dades facilitades per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), en només tres mesos s’han dut a terme tretze trasplantaments de residents a les comarques de Ponent. D’aquests, sis van ser de ronyó (un amb donant viu), tres de cor, dos de fetge i uns altres dos, de pulmó. A data de 31 de març d’aquest any, seixanta-nou lleidatans eren a la llista d’espera per rebre un trasplantament. Una xifra que es manté respecte a la que es va registrar a l’acabar del 2018.

Al conjunt de Catalunya, la donació i trasplantament d’òrgans ha augmentat un 18% durant el primer trimestre de l’any respecte al 2018 i ha assolit les 337 intervencions, una xifra rècord segons va destacar ahir la conselleria de Salut. El nombre de donacions procedents de cadàvers ha augmentat i ha superat la barrera dels cent, que procedeixen majoritàriament de malalts terminals ingressats a l’hospital i morts per una parada cardíaca controlada (han augmentat en un 44,1 per cent) i de donants per mort encefàlica, que s’han incrementat només un 1,8 per cent respecte al 2018. Per la seua banda, el consentiment de les famílies a la donació es manté en un percentatge similar al de l’any anterior, amb un 83 per cent.

L’OCATT promou aquest tipus de donació com a millor opció terapèutica per a pacients joves

Així mateix, el balanç assenyala que els donants vius han disminuït en un 25 per cent –s’han registrat vint-i-una persones fins al 31 de març–, dades que l’OCATT atribueix als bons resultats de la donació de cadàver, encara que va remarcar que s’ha de continuar promovent el trasplantament de donant viu, ja que l’evidència científica demostra que és la millor opció terapèutica per a pacients joves. Quant a la tipologia dels òrgans donats, han augmentat els trasplantaments renals (16,2%), els hepàtics (29,2%), els pulmonars (15,4%) i els pancreàtics (250%), mentre que els de cor mostren una activitat inferior, encara que la llista d’espera per a òrgans vitals és especialment baixa. A finals de març, 1.160 pacients es trobaven a l’espera d’un òrgan i l’OCATT va informar que, si se segueix aquest ritme, a finals del 2019 les xifres podrien traduir-se en quatre-cents donants vàlids i 1.300 trasplantaments, amb el Vall d’Hebron com a hospital amb més intervencions.

tracking