SEGRE

El 57% dels ciutadans pagaria més impostos per frenar la pobresa infantil

Vuit de cada deu ciutadans pensa que aquest problema s’ha de convertir en una prioritat

Una home llança una moneda a una dona que practica la mendicitat.

Una home llança una moneda a una dona que practica la mendicitat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels espanyols (57%) pagaria més impostos si la recaptació fos destinada directament a combatre la pobresa infantil, segons una enquesta de Save the Children, que revela també que vuit de cada deu ciutadans pensa que aquest problema s’ha de convertir en una prioritat per al futur Govern espanyol.

L’estudi constata que la major part de la població considera "imprescindible" la intervenció de l’Estat i de les comunitats autònomes per pagar acabar amb la pobresa infantil, que afecta 2,2 milions d'infants a Espanya.

Gabriela Jorquera, portaveu de Save the Children, ha assenyalat que, al marge de la definició estadística, "el que millor descriu la pobresa és que no es té marge per bregar amb els problemes. Qualsevol imprevist pot significar un desequilibri en les famílies i un problema petit es converteix en molt gran".

L’enquesta revela que el 85 dels ciutadans creu que la pobresa infantil és un problema important, la qual cosa suposa un "amplíssim" percentatge de la població, que avarca a tot l’electorat, ha subratllat Jorquera.

L’últim any i com a conseqüència de la seua situació econòmica, un 24 % dels enquestats ha hagut de reduir la despesa en els seus fills i filles: una quarta part ha hagut de renunciar a despeses en alimentació. A més, gairebé la meitat de les famílies no ha pogut portar als seus fills de vacances almenys una vegada a l’any, un 16 % no ha pogut pagar el menjador escolar i la visita al dentista o  l’oculista s’ha convertit en una cosa impossible per a un 18 % i un 12 % dels entrevistats, respectivament.

L’enquesta, en la qual han participat 1.887 ciutadans d’Andalusia, Cantàbria, Madrid, Comunitat Valenciana i País Basc, assenyala que un de cada dos creu que la pobresa s’hereta i la meitat és conscient de la vulnerabilitat que tenen els nens migrants.

Quant al futur, els enquestats mostren una percepció negativa: un 16% reconeix que els seus fills viuran pitjor, el 71 % creu que no s’aniran de casa abans dels 30 anys, el 59 % considera que no tindran una ocupació digna i el 61 % que no tindran un habitatge digne, encara que més de la meitat opina que tindran més estudis.

No obstant això, el 75% dels enquestats amb fills reconeix que aquests seran més feliços en el futur, la qual cosa s’explica "pel mecanisme psicològic que utilitzem tots els pares", ha assenyalat Betlem directora general de 40dB, agència d’investigació que ha realitzat l’estudi.

De totes les mesures plantejades en l’enquesta, la gratuïtat dels llibres de text, una xarxa pública de guarderies de 0 a 3 anys (90 %) i una atenció dental i visual gratuïta són les més ben valorades.

De prop els segueixen altres com l’augment de la prestació per fill a càrrec: ara se situa en 28 euros al mes en situació de pobresa i 49 per a pobresa extrema i Save the Children demana que s’augmenti fins els 100 euros.

tracking