SEGRE

Nens i pantalles? Aquestes són les recomanacions dels experts

L’OMS ha elaborat una guia a partir de la revisió d’un centenar d’estudis

Una de les responsables de la guia elaborada per l'OMS.

Nens i pantalles? Aquestes són les recomanacions dels expertsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nens no han de tenir cap accés a les pantalles fins els dos anys d’edat i passar una hora com a màxim davant d'elles entre els tres i quatre anys, encara que menys temps és millor, segons noves recomanacions emeses aquest dimecres per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Es tracta d’una guia elaborada a partir de la revisió d’un centenar d’estudis realitzats en diverses parts del món i que ofereix recomanacions concretes sobre el temps diari que els nens menors de cinc anys han de dedicar a l’activitat física, a dormir i com s’ha d’escurçar el temps de sedentarisme.

Com a pantalles es considera des de la televisió i vídeos, fins els jocs d’ordinador i les consoles.

L’OMS ha decidit ser molt precisa en aquestes recomanacions adaptant-les a tres categories d’edat abans dels cinc anys: menys d’un any, entre un i dos anys, i entre tres i quatre. Els experts coincideixen que la infantesa primerenca, durant la qual hi ha un ràpid creixement i desenvolupament cognitiu, és el període en què es formen els hàbits dels nens i les rutines familiars estan més obertes als canvis i són més adaptables. "Millorar l’activitat física, reduir el temps de sedentarisme i assegurar al nen un son de qualitat milloren la seua salut física i mental, així com el seu benestar en general, prevenen l’obesitat i altres malalties més endavant en la vida", va explicar una de les responsable en l’elaboració de la guia a l’OMS, Fiona Bull, en una roda de premsa.

Les dades disponibles indiquen que 40 milions de nens menors de cinc anys (5,9 % del total) al món pateixen sobrepès.

Per als nadons es proposa estimular la seua activitat física diverses vegades al dia i privilegiar el joc interactiu mentre estan ajaguts, i per a aquells que encara no tinguin mobilitat col·locar-los almenys 30 minuts al llarg del dia de bocaterrosa mentre estan desperts.

Els moments de passivitat -inclosos els que passen en un carro o cadira de nadó, o subjectes a l’esquena o contra el pit de qui s’ocupa d’ells no han de superar una hora seguida, mentre que les pantalles de qualsevol tipus estan totalment desaconsellades. Les hores de son han de totalitzar entre 14 i 17 en els primers tres mesos de vida, i 12 i 16 hores fins els onze mesos, incloses les migdiades.

Per als nens entre un i dos anys, l’activitat física ha d’ocupar almenys 180 minuts del dia i adoptar diferents formes, i mentre per als nens d’un any s’estableix que les pantalles s’han d’evitar, per als de dos s’esmenta que el màxim ha de ser una hora, encara que menys seria millor. Les hores de son se situen entre 11 i 14, el que inclou el son regular i el temps que pren el despertar-se.

Per als nens de 3 i 4 anys es continuen aconsellant almenys 180 minuts d’activitat física variades, però aquesta vegada es planteja que 60 minuts d’aquell temps ha de consistir en activitat física de certa intensitat. Un temps major en activitat física és més saludable, mentre que el temps consagrat a les pantalles no ha d’anar més enllà d’una hora, i temps de so es rebaixa lleugerament a entre 10 i 13 hores diàries.

En el conjunt d’aquest període -entre zero i cinc anys- els experts encoratgen els pares i cuidadors de nens que els moments de tranquil·litat siguin aprofitats en activitats interactives, com llegir o explicar una història al nen i jugar.

L’incompliment a totes les regions del món de les recomanacions que ja existeixen per a adults i adolescents en relació amb el temps que han de dedicar a l’activitat física és ostensible. Segons les avaluacions més recents, el 23 % dels adults i el 80 % dels adolescents no són prou actius físicament.

En vista que els hàbits s’instauren en fases primerenques de la vida, l’OMS considera que aquesta guia pot ajudar a generar costums saludables que perduraran en la infantesa, l’adolescència i en la vida adulta.

tracking