SEGRE

PATRIMONI IMMOBLES

El bisbat de Solsona va registrar al seu nom 128 propietats

El 96 per cent de les immatriculacions es van fer entre els anys 2014 i 2015

Vistes del bisbat de Solsona, que ha immatriculat més d’un centenar d’immobles.

Vistes del bisbat de Solsona, que ha immatriculat més d’un centenar d’immobles.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbat de Solsona ha immatriculat en els últims anys un total de 128 immobles de la comarca, entre ermites, cementiris, capelles i castells. Així ho revela un informe del Registre de la Propietat que va sol·licitar el consell comarcal del Solsonès després d’un consell d’alcaldes al qual també van assistir representants d’Unió de Pagesos. Segons la presidenta del consell comarcal, Sara Alarcón, “els veïns volien saber quants edificis estaven a nom de l’Església, així que sol·licitem un llistat detallat que després vam compartir amb cada ajuntament perquè prengués les mesures que considerés oportunes”. El document demostra que al voltant del 96% de les immatriculacions al Solsonès es van portar a terme entre els anys 2014 i 2015, just abans de la reforma de llei que va posar fre al registre de propietats i béns immobles a nom de l’Església (vegeu el desglossament).

Així doncs, “quan des del bisbat es van adonar que canviarien la llei, van aprofitar per immatricular més d’un centenar de propietats”, van assegurar des del consell comarcal, i van apuntar que no tenen previst dur a terme noves accions al Registre de Propietat. Per la seua banda, el bisbe Xavier Novell va assegurar en una de les seues últimes glosses dominicals que “he estat acusat d’haver robat terres i immobles del poble a l’empara d’una llei franquista. Aquesta acusació, feta sense aportar cap prova i sense explicar les raons d’aquest mecanisme de registre que podia utilitzar l’Església fins al 2015, és falsa i malintencionada”, i va assegurar que no tenen “cap afany d’aglutinar patrimoni”.

Reforma de la llei Hipotecària

El Congrés dels Diputats va aprovar el 2014 la reforma de la llei Hipotecària que donava als bisbes poders notarials per registrar al seu nom propietats i béns immobles, tot i que no va ser fins al 23 de juny del 2015 quan va entrar en vigor després de publicar-se al BOE. El cas més conegut és el de la mesquita de Còrdova, que el bisbat de la ciutat va posar a nom seu l’any 2006 i va pagar una taxa de 30 euros. Encara no se sap el llistat complet de les immatriculacions de l’Església, encara que el ministeri de Justícia va assegurar que es faria pública.

tracking