SEGRE

CINE ENSENYAMENT

Silenci, es roda..., i s'estudia!

Inauguren l’Escola Catalana de Cinema i Televisió, un espai privat a les instal·lacions del Magical Media de Lleida || La presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, padrina del centre

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa vint-i-cinc anys, David Casals-Roma (Lleida, 1972) volia estudiar cine però a la capital del Segrià no es podia i a la llavors llunyana Barcelona, l’oferta educativa era escassa. Va acabar llicenciant-se en una universitat londinenca i, en aquestes últimes dos dècades, ha atresorat experiència professional en cinc països diferents. Sempre amb un somni en ment, que ahir va començar a fer-se realitat: una escola de cine a la seua Lleida natal. Casals-Roma era el més feliç a la inauguració oficial de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (Eccit), a les instal·lacions del Magical Media a Gardeny, al Parc Científic de Lleida. Al seu costat, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, com a padrina d’honor d’aquest nou centre d’estudis que oferirà a partir del setembre una diplomatura en Direcció Cinematogràfica, a més de cursos monogràfics, màsters i tallers sobre el món del cine i la televisió.

Passola va destacar que “actualment un 75 per cent dels adolescents veu productes audiovisuals diàriament, per això necessitem bons professionals del gènere, que puguin formar-se a Lleida, sense cap complex localista perquè el cinema més local és el que arriba a tot el món”.

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema anima a rodar en català els futurs directors

L’alcalde, Fèlix Larrosa, que va acompanyar Passola al protocol·lari acte de descobriment de la placa inaugural a les oficines de l’escola, va afirmar que “Lleida és una ciutat que estima el cine” i va recordar la celebració de festivals com Animac, el Som Cinema i la Mostra de Cinema Llatinoamericà.

Larrosa va afegir que “ara també facilitarem la possibilitat d’estudiar els creadors cinematogràfics” i va assenyalar que “cal acabar de colonitzar el Turó de Gardeny, aquest antic espai militar, amb activitats de creació cultural per continuar projectant Lleida a l’exterior”.

El director del nou centre educatiu va comentar que “el Magical, un espai en el qual es roden i produeixen pel·lícules, és el lloc més idoni per a una escola d’aquestes característiques, amb una quinzena de professors de diferents disciplines, des del guió i la realització fins a la producció, la fotografia, el so o la interpretació, que es complementarà, també amb destacats professionals, com Jaume Balagueró, Carla Simón, Alba Sotorra o Ramon Térmens, que impartiran cursets i màsters”. L’escola ja compta amb quatre inscrits (dos de Tàrrega, un de Balaguer i un altre de Ponts) per a les trenta places disponibles.

Per la seua banda, Passola va voler donar també un consell: “M’agradaria que els alumnes es comprometessin a rodar en català, s’ha de perdre la por a rodar en la nostra llengua”, i va recordar l’experiència amb Pa Negre –va ser la productora de l’exitós film d’Agustí Villaronga–, “amb la qual he anat per tot el món perquè la majoria del públic no pregunta per la llengua sinó si la pel·lícula és bona o no”. L’alcalde va recollir el guant i va afegir que “també s’ha d’impulsar que el públic vagi a veure cine en català”.

L’escola L’Escola Catalana de Cinema i televisió (Eccit) és un centre privat que es va inaugurar ahir a les instal·lacions del magical media de Lleida. El curs Oferirà estudis de direcció cinematogràfica a partir del 23 de setembre, que es desenvoluparan en tres anys, amb classes de dilluns a divendres al matí. Alumnes amb estudis de Batxillerat, a partir dels disset anys. Altres estudis Cursos monogràfics de tres mesos i tallers intensius d’estiu, alguns per a adolescents de catorze a divuit anys. Matrícula Inscripcions obertes al web www.eccit.es. matrícula del curs: 4.900 € (10% de descompte abans del 31 de juliol). Portes obertes Demà dissabte, visites guiades a l’escola a les 10.00 i a les 12.00 hores.

David Casals-Roma, Fèlix Larrosa, Isona Passola, Miquel Aran i Gina Domingo, ahir al Magical.

David Casals-Roma, Fèlix Larrosa, Isona Passola, Miquel Aran i Gina Domingo, ahir al Magical.AMADO FORROLLA

David Casals-Roma, Fèlix Larrosa, Isona Passola, Miquel Aran i Gina Domingo, ahir al Magical.

David Casals-Roma, Fèlix Larrosa, Isona Passola, Miquel Aran i Gina Domingo, ahir al Magical.AMADO FORROLLA

tracking