SEGRE

SALUT FORMACIONS

Menors amb carència afectiva

Una jornada a la UdL va abordar la sexualitat dels adolescents amb trastorns mentals |

La tercera Jornada de Salut Mental i Educació Social, ahir al campus de Cappont de la UdL.

La tercera Jornada de Salut Mental i Educació Social, ahir al campus de Cappont de la UdL.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’auditori del campus de Cappont de la UdL va acollir ahir la tercera edició de la Jornada de Salut Mental i Educació Social que, sota el lema Iguals però diferents, va oferir eines als professionals per abordar la sexualitat i l’afectivitat entre els menors dels Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE). Vanessa Pera, cap de l’àrea de Psiquiatria Infantil-Juvenil de l’hospital Sant Joan de Déu de Lleida, va explicar que “els menors que estan en aquests centres normalment provenen de famílies en què han viscut situacions traumàtiques i, per tant, tenen carències afectives. Això fa que busquin en la sexualitat una manera de rebre afecte, malgrat que poden derivar en relacions de risc si no hi ha un suport per part dels professionals del centre”. Així mateix, Pera va apuntar que “cada vegada hi ha més menors als CRAE que tenen trastorns mentals, sobretot problemes de conducta i trastorns depressius”. En aquesta línia es va expressar també la psiquiatra i cap clínica de la Unitat Terapèutica Educativa Acompanya’m, Marta Pardo, que va destacar que “es tracta d’adolescents que, a causa de les experiències de vida que han tingut, són encara molt immadurs i necessiten molta ajuda perquè puguin relacionar-se emocionalment de forma sana i positiva”.

Pel que fa a les eines per ajudar els joves a assumir conscientment la seua afectivitat, el psicopedagog Daniel Gabarró va explicar durant la seua intervenció que, “com a psicòlegs, treballadors socials o educadors, no podem decidir per aquests adolescents, però sí que podem plantejar-los preguntes com «quins són els teus valors?» o «quina persona vols ser?» perquè comencin a assumir la seua pròpia responsabilitat”.

Augmenten un 17% els menors amb problemes de salut mental

Segons les últimes dades de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, al voltant de 4.500 menors lleidatans van rebre l’any passat atenció sanitària en matèria de salut mental, xifra que suposa un 17% més que fa cinc anys, quan només 3.767 nens de la província requerien atenció per trastorns de conducta o autisme. Quant als Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE), a començaments d’aquest any la DGAIA tenia registrats 1.881 menors, dels quals 180 són lleidatans.

tracking