SEGRE

TRADICIONS COMMEMORACIÓ

La Fuliola salva el Segar i el Batre

La festes celebraran el seu 40è aniversari els dies 30 de juny i 14 de juliol || L’ajuntament aconsegueix subvencions que permetran eixugar els deutes pendents i fer viable l’edició d’enguany

Imatge d’arxiu de la Festa del Segar i el Batre de la Fuliola fa 28 anys.

Imatge d’arxiu de la Festa del Segar i el Batre de la Fuliola fa 28 anys.ALBERT PONT. ARXIU NOVA TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fuliola podrà finalment commemorar el 40 aniversari de les festes del Segar i el Batre, considerades les més antigues de Catalunya. Ho farà els dies 30 de juny i 14 de juliol amb importants novetats com una trobada de deu municipis catalans que acullen també aquesta tradicional festa i la recuperació de la cantada d’havaneres.

L’associació de les festes del Segar i el Batre de la Fuliola podrà celebrar el 40è aniversari de la festa més popular del municipi, declarada d’interès comarcal, gràcies a la col·laboració de l’ajuntament, que es va comprometre a buscar finançament extern per poder saldar els deutes pendents i fer viable la quarantena edició.

El Segar acollirà una trobada de deu municipis que també celebraran aquestes festes

En el marc de la presentació del cartell, amb un disseny conceptual creat per Francesc Ricart Mercè, l’alcalde, Eduard Piera, va explicar ahir que en els últims mesos ha mantingut reunions amb responsables del departament de Cultura de la Generalitat i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) per aconseguir subvencions, ja que són “bàsiques poder garantir el futur d’aquesta tradició, que projecta la Fuliola a l’exterior”. Piera va lamentar que la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, no l’hagi pogut rebre.

Per la seua part, el president de la junta gestora de l’associació de les festes del Segar i el Batre, Oriol Farré, va agrair el suport del consistori que “ens permetrà celebrar un 40è aniversari de forma especial”. Farré va avançar que com a novetat la jornada del Segar es complementarà amb una trobada de deu municipis de Catalunya que celebren també les festa del Segar i el Batre. Segons Farré, “podrem veure les diferents maneres de segar i seguidament celebrarem una dinar col·loqui”, en el qual es convidarà mig centenar de persones d’aquests municipis. A més, el dia previ a la celebració de la jornada del Batre, recuperaran la tradicional cantada d’havaneres amb un grup encara per determinar. La resta d’activitats es donarà a conèixer pròximament encara que Farré va avançar que no faltaran les demostracions de com es duien a terme antigament les tasques al camp. Val a recordar que l’entitat que organitza la festa compta amb una junta gestora de “supervivència” per poder garantir aquest quarantè aniversari.

Un dels fundadors demana relleu amb joves i ajuda pública Un dels fundadors de les festes del Segar i el Batre que encara hi participa com a segador, Francesc Ricart Carulla (65 anys), que a la primera edició era l’alcalde, recorda que en quatre dècades “les festes han viscut èpoques de tot, abans les subvencions arribaven de tots costats mentre que ara no en reps cap, les festes no tenen ingressos i és difícil mantenir-les, durant molt de temps els membres de les juntes hem posat diners de les nostres butxaques”. Ricart creu que per salvar la tradició “falta relleu generacional i que s’hi involucrin les institucions públiques”. A més, destaca que “és important poder mantenir les festes ja que van nàixer amb la democràcia i donen nom al poble de la Fuliola, alhora que és important explicar com eren antigament els treballs al camp”. Per la seua part, l’alcalde recorda que les festes van nàixer amb la commemoració del novè centenari de la fundació del municipi.

tracking