SEGRE

SALUT AVENÇOS

Els antiretrovirals eviten la transmissió del VIH

Una investigació ha estudiat 800 parelles gais en les quals un dels dos està infectat || L’IrsiCaixa participa en la troballa

L’investigador Pep Coll, un dels metges col·laboradors.

L’investigador Pep Coll, un dels metges col·laboradors.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El risc de transmissió sexual del virus del VIH és nul en aquells portadors que prenen antiretrovirals i tenen una càrrega indetectable d’aquest virus. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi Partner 2 liderat per la University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen juntament amb la col·laboració dels investigadors barcelonins de l’IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida i el centre comunitari BCN Checkpoint. En la investigació es van analitzar durant dos anys 76.000 actes sexuals sense protecció de prop de 800 parelles gais en les quals només un membre tenia la infecció però amb una càrrega viral indetectable. En cap cas els afectats no van infectar la seua parella. “Aquest fet proporciona evidències sòlides que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero”, va afirmar l’investigador Pep Coll, membre de la Fundació Lluita contra la Sida. “Aquest estudi proporciona proves sòlides per ajudar a trencar l’estigma que encara porta associat el virus de la sida”, va defensar. A més va donar suport al missatge de la campanya internacional U=U (Indetectable igual a intransmissible, per les sigles en anglès) i va advocar per reforçar els beneficis de fer-se controls periòdics. Aquestes dades se sumen als de l’estudi Partner 1, publicat el 2016 i en el qual també van participar els tres centres catalans, i que en més de 58.000 relacions sexuals sense preservatiu no es va produir cap transmissió del VIH. Tot i així la força estadística dels resultats d’aquesta primera investigació no va ser prou important per poder treure conclusions sobre el valor preventiu del tractament antiretroviral pel que fa a relacions sexuals homosexuals.

El tractament no s’ha de suspendre mai

Els nivells indetectables solen assolir-se després d’uns sis mesos de teràpia antiretroviral, depenent dels fàrmacs fets servir, i és imprescindible que el tractament no s’interrompi mai, segons els especialistes. Aquesta supressió viral s’ha de controlar amb regularitat per garantir la bona salut.

tracking