SEGRE

Així és el tren bala japonès que bat rècords

El més ràpid en línies fèrries tradicionals

El tren Alfa-X.

Així és el tren bala japonès que bat rècordsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es diu Alfa-X i pot assolir una velocitat màxima de 400 km/h, un rècord en línies fèrries tradicionals, el que demostra una vegada més que el Japó busca estar a l’avantguarda del desenvolupament dels trens més ràpids del Planeta. JR East, una de les companyies ferroviàries del Japó, té programat per a aquest divendres el primer trajecte de prova d’aquest tren, entre les ciutats del nord de Sendai i Aomori, uns assajos que es realitzaran puntualment fins que entri en circulació.

Fonts de la companyia van dir que la prova es farà avançada la nit, en una hora que es manté en reserva i quan habitualment les línies fèrries no estan tan congestionades com en hora punta.

L’Alfa-X cobrirà la ruta entre Tòquio i la llunyana ciutat del nord de Sapporo, separades per uns 1.200 quilòmetres, en un recorregut que farà en quatre hores i mitja. Però no serà fins el 2030, quan el tren més ràpid en línies fèrries tradicionals comenci a operar.

El disseny del nou tren reflecteix l’aerodinàmica de la màquina. El model que va ser presentat dijous davant dels periodistes en la prefectura de Miyagi, al nord de Tòquio, tenia deu vagons i 250 metres de llarg. El nas del primer vagó és de 16 metres i la de l’últim de 22 metres. El tren no donarà la volta en arribar a la seua destinació, per la qual cosa l’aerodinàmica del nas més llarg permetrà fer front als vents procedents del nord.

Entre les característiques del model s’inclou la seua especial resistència contra la neu i el fred, a més de l’estabilitat millorada als seus seients, que tindran una distància de separació major de l’habitual.

Fa dècades que el Japó dissenya trens cada vegada més còmodes i cada vegada més ràpids. Actualment, el model més veloç és el E5, que funciona en aquest país i a França, amb una velocitat màxima de 320 km/h i que va entrar en servei el març del 2011.

L’Alfa-X superarà aquesta velocitat en 40 km/h amb passatgers, fins 360 km/h, però, sense ells, pot arribar a assolir fins els 400 km/h. Un avió de mida mitjana com el Boeing 737 MAX pot arribar fins una velocitat de creuer d’uns 800 km/h.

Serà un procés llarg fins que el nou model de tren bala, o "shinkansen", com s’anomena al Japó, pugui traslladar els primers passatgers, perquè s’ha de sotmetre a anys d’avaluacions per conèixer la seua resistència i revisar la seua seguretat. Encara que el d’avui és el primer test, el període de proves continuat es realitzarà en diferents fases, la primera d’elles el 2021, amb trajectes que es faran dos vegades a la setmana, a la nit. El cost de fabricació ha assolit, de moment, uns 10.000 milions de iens (81 milions d’euros). El projecte està a càrrec de la firma Kawasaki Heavy Industries.

L’empresa responsable, JR East, gestiona les línies fèrries més importants del país i està considerada la més gran del món, amb més de 60.000 empleats.

L’Alfa-X no és el tren més ràpid, però sí ho serà en les línies ferroviàries tradicionals. Per exemple, el Japó està desenvolupant un altre projecte, un tren de levitació magnètica (maglev) que iniciarà el seu servei comercial per a 2027 i podrà viatjar a uns 500 km/h.

tracking