SEGRE

SALUT MATERNITAT

El Pirineu té la taxa més alta de mares majors de 35 anys

Augmenten els parts per cesària, que ja superen els tres de cada deu

Imatge d’arxiu de l’incubador per a nounats a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’incubador per a nounats a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de l’Alt Pirineu i Aran van registrar l’any passat la taxa més elevada a Catalunya de mares de nounats que superaven els 35 anys, mentre que a les comarques del pla de Lleida es va comptabilitzar el percentatge més alt (encara que continua sent reduït) de joves menors de 20 anys que van donar a llum. Són algunes de les dades que reflecteix l’informe d’Indicadors de Salut Perinatal de Catalunya publicat recentment per l’Agència de Salut Pública i que fa referència als parts registrats durant l’any 2017.

En el conjunt de la província, un total de 1.226 dones que van donar a llum tenien més de 35 anys. Un percentatge que al Pirineu se situa en el 42,4% del total, per sobre de la mitjana catalana (39,3%), i que a les comarques del pla va ser del 32,6%. De fet, es manté la franja dels 20 als 34 anys com l’edat per tenir fills, concentrant gairebé el 65% dels parts mentre que un altre centenar de mares de nounats tenien menys de 20 anys.

Mètode d’alimentació escollit per gairebé nou de cada deu mares que van donar a llum el 2017

En el cas de les comarques del pla, aquest percentatge, del 3%, és el més elevat de Catalunya, amb una mitjana de l’1,6% del total.

Així mateix, el 2017 van tornar a augmentar els parts per cesària, amb un total de 1.049, una xifra que suposa més del 32% del total i s’han incrementat en sis punts respecte al 2016. La regió sanitària de Lleida va ser la que va registrar un percentatge més elevat de nounats vius per cesària en l’últim registre del qual es coneixen les dades, molt per sobre de la mitjana catalana, que es va reduir respecte al 2016 fins al 26,3%.

Fins a un 8% de parts són de nadons prematurs

L’informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya assenyala que el 8,2% dels parts registrats el 2017 en centres públics i privats de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran van ser de prematurs, un percentatge per sobre del registrat el 2016, cosa que s’explicaria també per l’augment de mares majors de 35 anys en aquestes comarques. En el cas de la regió sanitària de Lleida, els parts de prematurs van representar el 6% del total, una xifra inferior a la d’un any abans.

tracking